dinsdag 10 januari 2017

Eigen volk eerst

Het is in de Leidse IJshal de eerste dinsdagochtend na de Kerstvakantie altijd even wennen. Niet zozeer aan het schaatsen, maar vooral weer aan de snelheid.

In de Kerstvakantie had ik alleen maar les gegeven aan kinderen. En daar het zeer druk was, kon je niet op volle snelheid rijden. Hoewel het nog geen 3 weken geleden was, dat dat wel kon bij de "Krasse knarren", moet je toch weer even wennen aan met name de snellere bochten.
Gaandeweg de piramide ging het steeds beter. Vooral de 25 rondjes op kop gingen erg lekker. Dat kon niet gezegd worden van de Noor Sverre Lunde Pedersen, die bij het Europees kampioenschap allround na 8 kilometer een inzinking kreeg en de laatste 2 kilometer helemaal kapot ging. Dit is pas topsport: Pedersen heeft echt alles gegeven!

Na afloop hadden we het in de kantine van de IJshal vooral over het interview, dat sportwethouder Paul Dirkse aan het Leidsch Dagblad gegeven had. Als Leidenaar kreeg ik bij het slot van het artikel plaatsvervangende schaamte.

Dat hij een foute beslissing heeft genomen met betrekking tot IJshal "De Vliet", doordat hij zich volledig heeft in laten pakken door de lobby van Zorg & Zekerheid is alom bekend.
In het interview maakte Dirkse duidelijk, dat hij niks met schaatsen heeft, maar dat wisten wij al. Maar de argumentatie, die hij daarbij gebruikte is ver beneden peil. Van de kust tot Nieuwkoop komen er schaatsers naar de Leidse IJshal. Inderdaad, dat klopt. Er is voor hen simpelweg geen alternatief in deze regio.
Dat is ook precies de reden, waarom Ton Menken ruim 40 jaar geleden de naar hem vernoemde ijsbaan aan de Vondellaan opende!

De schaatsers van buiten de stadsgrenzen kunnen wat deze wethouder betreft ophoepelen, zodat hij geld kan vrijmaken voor de Leidse sporters. Hij zegt het niet met zoveel woorden, maar hij bedoelt daarmee een sporthal met 5.000 stoeltjes om naar de Amerikaanse basketballers van Zorg & Zekerheid te komen kijken, die hier beslist niet komen voor een minimumjeugdloon.

Het verbaasde mij het meest, dat dit uit de mond kwam van een D66-wethouder. D66 profileert zich altijd als de meest pro-Europese partij. Een partij ook, die de voordelen van de globalisering uitvent en zeker een partij van open grenzen. En dan komt onze sportwethouder met gemeentegrenzen op de proppen. Argumenten, die rieken naar "Eigen volk eerst". Net alsof er geen Leidse schaatsers zijn, is het bij Paul Dirkse "Eigen sporters eerst!"

Geen opmerkingen: