woensdag 26 september 2018

Koopkrachtplaatjes

Op de derde dinsdag in september presenteerde het derde kabinet Rutte zijn feestbegroting.
Iedereen zou er op vooruit gaan. Althans, als je de koopkrachtplaatjes mocht geloven.
Ik geloof er niet in. Daarvoor loop ik al te lang rond in ons land, waar het in het algemeen goed vertoeven is. Er bestaat een gevleugelde uitdrukking rond statistieken: er zijn leugens, grote leugens en er zijn statistieken.
Welnu, koopkrachtplaatjes doen wat dat aangaat niet zo veel voor statistieken onder. De gemiddelde cijfers komen namelijk nooit uit! Het is gewoon een vorm van optisch bedrog.
Zo willen de regeringspartijen hun kiezers graag op het verkeerde been zetten. Want op de vierde dinsdag in september werd duidelijk, dat één kiezersgroep sowieso naar de koopkrachtstijging kan fluiten: de scheefwoners.
Voor de verkiezingen wordt de middenklasse gepaaid met prachtige beloften, daarna mogen zij het gelag betalen.
Er wordt gedaan, alsof er nog heel veel rijken in sociale huurwoningen wonen. Ik ga niet beweren, dat er geen enkele rijke stinkerd nog in een sociale huurwoning huist, maar verreweg de meeste "scheefwoners" zijn gewoon mensen uit de middenklasse.
Zeg maar "de gewone hardwerkende Nederlander", die vorige week bij de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer veel lof kreeg toegezwaaid.
Deze zelfde hardwerkende Nederlander zag de huur de afgelopen 5 jaar met gemiddeld 5% per jaar stijgen. In de kabinetsplannen zou dit zelfs tientallen procenten kunnen worden! In de koopkrachtplaatjes zie je dit niet terug.
De aanpak van de scheefwoners zou nodig zijn voor de doorstroming. Er zijn te weinig sociale huurwoningen. Maar regering, wie hebben er tijdens de crisis fors bezuinigd op de woningbouwprojecten? Vele duizenden bouwvakkers werden ontslagen, ik weet niet hoeveel bouwbedrijven gingen wel niet failliet, terwijl de wachtlijsten voor een woning jaar op jaar langer werden.
In de Randstad moet je voor een koopwoning minimaal 3 ton neertellen. Daar veel scheefwoners al jaren in hun sociale huurwoning wonen, zijn velen de 50 al ruim gepasseerd. Bij welke bank denk je, dat zij een hypotheek kunnen krijgen?
Kortom, dit plan om de "scheefwoners" aan te pakken is gewoon boerenbedrog. Net als de koopkrachtplaatjes!

Geen opmerkingen: