zondag 30 september 2018

Vorst aan de grond

Voor het eerst in dit najaar was er in onze omgeving vorst aan de grond.
Nu was er echter één plek, waar dat al een kleine week het geval was. In de Leidse IJshal aan de Vondellaan had ijsmeester Jan van Rijn de koelmachines aangezet teneinde een nieuwe ijsvloer te kunnen leggen in deze voormalige Ton Menken IJsbaan.
Na met mijn vrouw ontbeten te hebben, fietste ik om 9 uur naar de IJshal toe. Daar zou ik helpen met het spuiten van water op de ijsvloer van een halve centimeter, maar tot mijn verbazing had Jan een andere opdracht voor me. Ik kreeg een bijl in mijn hand gedrukt.
Daarmee moest ik de stalagmieten langs de boarding platslaan. Dus u hoeft niet bang te zijn, dat ik plotsklaps lid ben van "Hak een wak!"
Na dit hakwerk mocht ik in de hoeken gaan spuiten, terwijl Jan met de Zamboni de rest van de baan deed. Dat ging behoorlijk vlot. Dat kwam mede, doordat de verwarming in de hal kapot was en de temperatuur net onder het vriespunt lag. Doordat de luchtvochtigheid op 75% lag, vroor het water binnen de kortste keren aan. Binnen een uur was de hele ijsvloer voorzien van een nieuw laagje ijs.
Als het deze winter ook zo vlot mag gaan met het natuurijs....

Geen opmerkingen: