vrijdag 7 september 2018

DNA-profiel

Het DNA-profiel is de laatste jaren vooral in het nieuws, als er weer eens een moordenaar in de kraag wordt gegrepen dankzij DNA-sporen. Een goede zaak, dunkt me.
Toch zijn er veel meer mogelijkheden met het DNA-profiel. Toen ik vorig jaar met een veel te hoge bloeddruk kampte, kreeg ik door een interniste van het LUMC Simvastatine voorgeschreven.
Bij de apotheek kreeg ik de vraag voorgelegd, of ik mee wilde werken aan een onderzoek. Er liep bij het LUMC een onderzoek om te kijken, bij welke DNA-profiel bijwerkingen van een veertigtal medicijnen ontstaan en bij welke niet.
Natuurlijk wilde ik meewerken. De medicijnen moest ik toch innemen en als ik daarmee tegelijkertijd de medische wetenschap kan helpen, dan doe ik graag mee.
De enige extra handeling was, dat er wat wangslijm van me afgenomen moest worden.
Wie mij altijd al een slijmbal vond....
Welnu, bij mij was binnen een week al duidelijk, dat ik flinke bijwerkingen had van Simvastatine.
In overleg met de huisarts stopte ik dus met deze voor mij ongeschikte cholesterolverlager. Maar ik bleef uiteraard wel meedoen met het medisch onderzoek. Dat bestond in mijn geval uit 2 telefonische interviews.
Gisterenavond was het tweede en laatste telefoongesprek. Als het totale onderzoek is uitgewerkt, krijg ik in 2019 of 2020 mijn DNA-profiel toegestuurd met daarbij de kans op bijwerkingen van een veertigtal medicijnen.
Dankzij dit onderzoek is dus vooraf bekend, welke medicijnen je beter niet kunt slikken. Naast het voorkomen van soms vervelende bijwerkingen maakt dit de gezondheidszorg ook nog eens goedkoper.
Je hoeft immers niet alles te slikken!

1 opmerking:

Unknown zei

Ik doe ook mee aan dit onderzoek. Willem v Vliet