maandag 21 juni 2021

Flip Duwel

Heel de voetbalwereld was vorige week getuige van het in elkaar zakken van de Deense international Christian Eriksen.

Snel en doeltreffend handelen heeft zijn leven gered.

Binnen een minuut reanimeren met een defibrilator erbij. Een grotere kans op overleven heb je niet bij een hartstilstand.
Een trainingsmaat bij het schaatsen van me overkwam dat tijdens een rondje rijden met de racefiets. Hij zakte in elkaar op het moment, dat een lege ambulance, op weg naar zijn standplaats, hem passeerde. De ambulancebroeders aarzelden geen moment en begonnen meteen te reanimeren. Zonder verdere schade overleefde hij een hartstilstand.

Dat geluk had Flip Duwel, clubgenoot bij DIOS in Nieuw-Vennep, niet. Tijdens een wedstrijd van DIOS 4 in december 1974 zakte hij in elkaar en overleed op 35-jarige leeftijd.
Gelukkig zijn er nu meer mensen, die kunnen reanimeren, en zijn er op veel plekken defibrilatoren aanwezig, dus de kans op overleven is een stuk groter dan in de jaren '70.

Gekscherend kun je stellen, dat Christian Eriksen veel mensenleven gaat redden. In Nederland alleen al is de vraag naar reanimatiecursussen omhoog geschoten. En in andere landen zal dat niet anders zijn. Het is onmogelijk om te zeggen, hoeveel levens hiermee gered gaan worden, maar elk mensenleven is er één.
Maar goed, voetbal is tegenwoordig vooral de wereld van het grote geld. The show must go on. De wedstrijd Denemarken-Finland moest worden uitgespeeld.

De Denen verloren. Logisch. Ze waren er met hun hoofd niet bij. Les één als het gaat om mentale training. Voetbal was ineens bijzaak.

Geen opmerkingen: