donderdag 24 juni 2021

Angstgegner

Heel Nederland wachtte de afgelopen dagen met angst en beven op de tegenstander in de achtste finale van het Europees kampioenschap voetbal. Lang zag het er naar uit, dat we opgezadeld zouden worden met een land uit de "Poule des doods": Wereldkampioen Frankrijk, Europees kampioen Portugal of het altijd gevaarlijke Duitsland.

Het werd uiteindelijk Tsjechië. De meeste Nederlanders zijn daar opgetogen over, maar ik heb zo mijn twijfels. Een jaar of 7 geleden heb ik een stuk geschreven over Angstgegners
Ik ben opgelucht, dat Portugal niet uit de koker is gekomen. Als het om landen gaat, waar Nederland bij voorbaat op achterstand staat, dan is het dit Iberische land wel. De score na 14 interlands is, dat we slechts tweemaal van hen wisten te winnen.

Nog zo'n land is Italië. Ook daartegen heeft Oranje een sterk negatieve score. Van de 23 interlands wisten de Nederlanders slechts driemaal winnend het voetbalveld te verlaten.

Tsja, en dan Tsjechië. Van de 11 tot nu toe gespeelde interlands wist het Nederlands elftal er slechts 3 te winnen. Als we de voorloper Tsjechoslowakije erbij betrekken, dan is de balans zesmaal winst in 21 wedstrijden. Kortom, geen vrolijk stemmende statistieken.

Nee, wat dat aangaat hebben we meer kans tegen grootmacht Brazilië. Met deze vijfvoudige wereldkampioen is de balans volledig in evenwicht. En zo hoort het ook!

Maar ja, Brazilië is geen Europees land en Angstgegner Tsjechië wel. Laten we echter niet op voorhand somberen en hen onbevangen tegemoet treden. 

De cijfers zijn niet bepaald in ons voordeel, maar wellicht kan het Nederlands elftal zondagavond de interlandcijfers wat meer in balans brengen.  Ik behoor wat de verder gemoedelijke Tsjechen aangaat niet tot de rasoptimisten.

Geen opmerkingen: