dinsdag 1 juni 2021

Laag Holland

De regen kletterde op het tentdoek, toen we om een uur of 7 ontwaakten. Ik moest naar het toilet en zoals zo vaak lijkt het in de tent harder te regenen dan het feitelijk doet.

We trokken onze fietskleding aan, maar wel met meerdere lagen. We zouden de zon vandaag niet veel te zien krijgen. In de tent ontbeten we en maakten wat brood klaar voor onderweg, zodat we om kwart over 9 op de fiets konden stappen. We reden naar "Het Twiske" toe over dezelfde weg als gisteren.

In het recreatiegebied namen we een andere route, hoewel we ook wat bekende plekken zagen. Aan de overzijde van de Stooterplas verlieten we via de Oeverlandroute "Het Twiske".

Door een moerasachtig veenweidegebied fietsten we naar Haaldersbroek toe, Hier lag een woonwijkje, dat zo uit de "Zaanse Schans" geplaatst zou kunnen worden. Een museumdorpje!

Niet veel later reden we langs wat levensmiddelenfabrieken de "Zaanse Schans" op. Het fietspad liep er overheen. Op deze Tweede Pinksterdag was het opvallend rustig.

Bij een bakkerij kochten we een warme chocolademelk en cappuccino met een tweetal verse gevulde koeken. Heerlijk!

Een stukje verderop zagen we wat Watergeuzen en Spaanse troepen uit de Tachtigjarige oorlog.


Old soldiers never die.

We fietsten verder naar Wormer, waar we via een langgerekte lintbebouwing door het laagveen naar Jisp reden. Bij het Oude Raadhuis stopten we even.


De regen deed dat nog niet.

We besloten de Wormerroute een stuk te volgen en kwamen zo bij een weiland met wat kieviten en grutto's. Hier zagen we een luchtslag tussen een grutto en een visdiefje. De laatste koos het hazenpad.

Bij de Kanaaldijk kozen we ervoor om ons oorspronkelijke plan uit te voeren. Over de slingerende dijk kwamen we zo bij Spijkerboor. Hier namen we het fietspontje en trapten naar De Rijp toe.
In dit leuke stadje streken we neer op een terrasje. Bij "De Reghter" aten we tomatensoep en een salade met zalm en gamba's. Ada had een muntthee, ik een warme chocolademelk en een Beemster tripel.

De zon brak door, terwijl wij onder de grote parasols zaten. Er kwam een pittige hoosbui, toen we net klaar waren met eten. Langs de randen van onze parasols kwam alles naar beneden druipen. We trokken de regenbroeken weer aan en stopten de rest van onze spullen in de tas. De rekening was € 67,-.

Met een opgeladen mobieltje begonnen we met een miezerregentje aan onze fietsrit over de zuidelijke dijk van de Beemster. Aan de overzijde van de ringvaart lag de dijk, die we vanaf Jisp hadden genomen. Pas bij Purmerend lag een brug over het kanaal.

We zigzagden door het centrum van Purmerend. Langs het Noordhollandsch Kanaal fietsten we zuidwaarts om over een stil dijkje naar Ilpendam te rijden. We staken dit dorp dwars over en met het tweede veerpont van de dag kwamen we in het Ilperveld.
De term Laag Holland was hier volledig op zijn plaats. Laagveen ging over in moeras en vice versa. We zagen wat schapen, maar vooral veel vogels.

In "Het Twiske" zagen we een buizerd en een bruine kiekendief en hoorden we de koekoek. 's Middas hadden we in de Beemster ter hoogte van Jisp een lepelaar gezien. Het wapen van Jisp? Een lepelaar!

We zagen ook een vrouw met zeven hondjes. Dit is de titel van een tragikomisch lied, dat ik bij "Schelvispekel" ten gehore bracht.

Via een rit door "Het Twiske" kwamen we Landsmeer binnen. Bij Deen deden we een paar noodzakelijke boodschappen, waarna we naar camping "Het Rietveen" trapten. 
We waren de enige echte kampeerders. Verder stonden er geen tenten meer, alleen nog een paar campers en caravans.
Na 69 kilometer fietsen stalden we onze rijwielen. Het zonnetje scheen en op de picknicktafel aan de Kerkebreek aten we ons brood op, terwijl we thee dronken.

Op een gegeven moment zagen we zonnetje veranderen in een vals zonnetje. Er verschenen donkere wolken aan het zwerk. Een blik op buienradar maakte duidelijk, dat er om half 8 een onweersbui langs zou komen.

We ruimden alles op en gingen de tent in. Toen de bui losbarstte, gingen we even in de slaapzak liggen om warm te worden, want het koelde hard af.

Terwijl de regen op het tentdoek kletterde en bliksem en donder elkaar opvolgden, dommelde opa en oma in slaap....
Na een uur werden we wakker. Tijd om tanden te poetsen en nog wat spullen weg te ruimen. Om half 11 lagen we weer te pitten. Kamperen in de kou werkt slaapverwekkend.

Geen opmerkingen: