zondag 20 juni 2021

Ploegleider


Dit jaar is de start van de Tour de France wat vroeger dan normaal. Dat heeft te maken met de uitgestelde Olympische Spelen van Tokyo.

Dit houdt in, dat ik ook vroeger vol aan de bak moet bij Ploegleider. Net als andere jaren strijd ik met open vizier en stel de renners van 333m.nl nu al aan u voor.
Zoals gebruikelijk gebruik ik de gegevens van Procyclingstats.com.

De nummers 1 en 2 van 2020, de Slovenen Tadej Pogacar en Primoz Roglic, zijn de kopmannen.

De Belg Wout van Aert en Mathieu van der Poel, die elkaar menigmaal op het scherpst van de snede bevochten hebben, strijden nu gezamenlijk schouder aan schouder.

De eerste 2 etappes in Bretagne zijn op het lijf van deze klassieke klasbakken geschreven. Van Aert heeft zich eerder al bewezen in de Tour en reed net als Van der Poel een goed voorjaar. Bij Mathieu is het afwachten, hoe het gaat met zijn ambities om Olympisch kampioen mountainbiken te worden. Of hij Parijs haalt, is dus twijfelachtig.

Maar Van der Poel is natuurlijk wel gebrand om de gele trui een keer te mogen dragen, hetgeen zijn opa, Raymond Poulidor, de eeuwige tweede, nooit gelukt is.

Met deze 4 renners ben ik al 64 punten kwijt. Daar er aardig wat sprintetappes zijn, soms ook oplopend, mogen sprinters niet ontbreken. Daar Van Aert en Van der Poel op dit vlak goed mee kunnen, is de Italiaanse kampioen Sonny Colbrelli, die de groene trui won in de Ronde van Romandië en het Criterium du Dauphiné  de derde musketier.

Het Franse talent David Gaudu, winnaar van de witte trui in de Kleine Tour, reed in de voorjaarsrondes vaak in de Top 10. Dat deed de Deen Jonas Vingegaard ook een paar keer. Hij won de Coppi e Bartali en werd tweede in de sterk bezette Ronde van het Baskenland.
De Australische klimmer Ben O'Connor,  die in de Dauphiné en Romandië 8e en 6e werd, completeert de basisploeg. Voor de reserves heb ik bij de start in Bretagne nog 10 punten over.

Daar er twee tijdritten verreden worden, heb ik de jonge Zwitser Stefan Bissegger, winnaar van de tijdrit in Parijs-Nice, aangetrokken. Met het oog op het eventueel uitvallen van Mathieu van der Poel is de Italiaanse klimmer met een goede tijdrit in de benen, Mattia Cattaneo, een puike invaller voor de tweede helft van de Tour.

Resteren twee jonge aanvallers: de Belg Brent Van Moer en de Fransman Aurelien Paret-Peintre. De eerste won de eerste etappe in de Kleine Tour na een tweede plaats in de voorlaatste etappe van de Tirreno-Adriatico, de tweede werd negende in Parijs-Nice en werd tweede in het jongerenklassement van de Dauphiné.

Mijn laatste punt gaat naar de Letse kampioen Toms Skujins. Een buitenlandse wielrenner, die graag de Elfstedentocht wil schaatsen, heeft zijn plek in mijn Tourploeg bij voorbaat verdiend!

Wat opvalt in mijn Tourploeg is het ontbreken van de Ineos-rijders. Met Geraint Thomas, Richard Carapaz, Ritchie Porte en Tao Geoghegan Hart hebben we het over de winnaars van de Ronde van Romandië en Zwitserland en de Dauphiné van 2021 en de Giro d'Italia van 2020. Wie van hen wordt de kopman? Een keuze van een van hen zou betekenen, dat er weinig plek zou zijn voor de rappe mannen in het relatief vlakke eerste deel van de Ronde van Frankrijk.

Na het startweekeinde in Bretagne weten we, of deze Ploegleider de juiste keuze heeft gemaakt.

Geen opmerkingen: