woensdag 16 juni 2021

"Ben je niet te ver van huis?"

Na vorige week woensdag naar Ter Aar gefietst om een nieuwe ronding in mijn kluunschaatsen te laten zetten, kon ik vandaag weer de fietsrit door het Groene Hart maken om de ijzers op te halen.
Na een vooral op klomphoogte frisse nacht waren de voorspellingen, dat het vandaag wel eens de eerste tropische dag van 2021 zou kunnen worden. Hetgeen geschiedde.
Op weg naar Jan van der Hoorn haalde ik eerst op de boerenmarkt bij De Waag brood op. Daarna fietste ik via Zoeterwoude-Rijndijk en Leiderdorp naar de Ruigekade. Waar ik vorige week door Hoogmade ben gereden, koos ik nu voor het smalle fietspad naar Ofwegen.
Om half 11 was ik bij de schaatsenwinkel, die gesticht is door één van de vijf winnaars van de Elfstedentocht van 1956.

In de winkel zijn heel veel prachtige schaatsfoto's te bezichtigen evenals een aantal vitrines. Het is naast winkel ook een klein schaatsmuseum. Maar niet verder vertellen, hoor!
Na € 52,50 betaald te hebben voor het ronden van drie paar kluunschaatsen, fietste ik vanaf Papenveer naar Bilderdam. 
Ditmaal koos ik ervoor om niet langs de Drecht te fietsen, maar koers te zetten naar de Westeinder plassen. Er kwam een auto naast mij rijden en ik kreeg te horen: "Ben je niet te ver van huis?"
Henk Eveleens, een trainingsmaat bij de IJVL, had mij herkend aan de clubkleding.
Met zijn vraag had hij wel een punt. We zijn als mensen vaak onderweg, soms met en soms zonder doel. Wat dat aangaat lijken we wel pelgrims.

Mijn pelgrimage van vandaag zette ik voort naar Kalslagen. Langs de Westeinder plassen trapte ik naar Leimuiden en vandaar naar Nieuw-Vennep, waar ik eerst het graf van mijn ouders bezocht.
Het blijft altijd een vreemde gewaarwording om je eigen naam op een grafsteen te zien staan. Het maakt je bescheiden. Zoveel stel je als mens nou ook weer niet voor.
Ik fietste door naar mijn geboortehuis, waar ik voor het eerst in 2021 kwam.

Corona heeft het dagelijkse leven toch wel op zijn kop gezet. Met mijn broer Leo heb ik een uur gepraat, terwijl ik mijn meegebrachte brood opat.

Om 1 uur fietste ik via de Hoofdweg, de Lisserweg en het Turfspoor naar de Lisserdijk om langs de A44 terug te rijden naar de Sleutelstad. Het was op het warmst van de dag, maar windkracht 4 maakte, dat het goed te doen was.

Na 74 kilometer was ik terug van heel ver van huis.

Geen opmerkingen: