woensdag 9 juni 2021

Een ronde voor de rondingen

Een keer per jaar laat ik een nieuwe ronding in de schaatsen zetten. Het beste moment daarvoor is in het zomerseizoen, zodat je met de juiste ronding aan het nieuwe schaatsseizoen kunt beginnen. Daar ik hiervoor de laatste jaren naar Jan van der Hoorn in Ter Aar fiets, kies ik een dag met mooi weer uit.

Vandaag was zo'n dag. Zonder een afspraak gemaakt te hebben fietste ik naar Ter Aar toe. Om 9 uur stapte ik met twee fietstassen vol schaatsen naar de Leidse binnenstad, waar ik op de boerenmarkt een noten-rozijnenbrood kocht. 
Via Zoeterwoude Rijndijk reed ik naar Leiderdorp. Daar moest ik voor de eerste keer vandaag voor een open brug wachten. Er waren veel plezierboten op de kanalen en rivieren vandaag.

Via de Ruigekade fietste ik langs de Does naar Hoogmade, vanwaar ik via de Wijde Aa naar Woubrugge trapte. Flinke stukken van de Molentocht.

In de weilanden waren aardig wat weidevogels in de weer. Tijdens de rit zag ik kieviten en grutto's, langzamerhand toch zeldzame vogels in onze omgeving. Ook een winterkoninkje kruiste mijn pad op deze zomerdag.

Via de polder fietste ik over de kortste route naar Langeraar, waar ik dwarst door de Langeraarse Plassen reed.

Zo kwam ik uit bij Jan van der Hoorn, waar van de 5 paar meegebrachte schaatsen er 3 paar een nieuwe ronding van 23 meter zouden krijgen. Het waren de kluunschaatsen. De tol van het schaatsen op De Uithof en op natuurijs. In de Leidse IJshal kun je wel een keer of 10 schaatsen, voor je aan slijpen moet gaan denken, na natuurijs en De Uithof moet je elke dag slijpen.

Het was echter zo druk met slijpen van rondingen, dat ik de kluunschaatsen volgende week op kan halen. Wat een straf, zeg! Moet ik de mooie tocht door het Groene Hart nog een keer maken....
Wel werden de slijpstenen weer "open" gemaakt.

Tijdens het wachten hierop zag ik in de winkel "Schaatskunst" van Guur Heijnen staan.

Dit schaatsboek had ik nog niet in mijn inmiddels aardige collectie. Nu dus wel!

Na betaling van het boek en de slijpstenen pakte ik mijn fiets en reed via Langeraar naar Bilderdam. Tussen Leimuiden en Rijnsaterswoude fietste ik naar het veerpont naar Oude Wetering. Langs de Braassemmermeer  pedaleerde ik naar de Wijde Aa toe.

Via Hoogmade reed ik met een door geopende bruggen lichtelijk gewijzigde route terug naar huis met 70 kilometer op de teller. Volgende week volgt er nog een ronde voor de rondingen.

Geen opmerkingen: