vrijdag 28 oktober 2022

Shorttrack

Vanmorgen was alweer de laatste dag van de schaatsinstuif voor kinderen in de Leidse IJshal.

Rond half 9 kwam ik bij de kunstijsbaan aan de Vondellaan aangefietst en het zag er drukker uit dan gebruikelijk. Ik bracht de bak met trainershesjes naar kleedkamer 2, waar het behoorlijk druk was met shorttrackers van de IHCL

Zij hadden vanmorgen om 7 uur een wedstrijd gehad en wilden op het middengedeelte van de binnenbaan een shorttrackles geven aan kinderen onder leiding van Jeroen Straathof, voormalig wereldkampioen op de 1500 meter. Daarvoor ruilde ik met alle plezier mijn vaste stek op de binnenbaan in voor een plek op de buitenbaan.


Na een korte introductie van het shorttracken vertrok ik met Frans van Rijn en een tiental kinderen naar de buitenbaan, vanwaar ik op stille momenten een blik wierp op de snelle vooruitgang van de bochtentechniek van de kinderen, die shorttrackles kregen.

Zelf had ik de vooruitgang van een vijftal kinderen, dat deze week iedere ochtend les van me had gekregen, van nabij kunnen aanschouwen. Natuurlijk had ik mijn les helemaal om moeten gooien, omdat er oefeningen zijn, die op de binnen- en de buitenbaan totaal anders uitpakken, maar nu viel het allemaal als puzzelstukjes in elkaar.

Mijn les werd nu een herhaling van de oefeningen van de afgelopen week, maar dan de lange versie. In plaats van nu heen en weer schaatsen op de binnenbaan volgde nu een oefening over 200 meter of een veelvoud hiervan. De eerste ronde reed ik op kop om het goed voor te doen, daarna liet ik me afzakken, zodat ik op het eind min of meer achteraan reed. De schildpadmethode.

Om kwart voor 10 stopte de shorttrackles. De 10 kinderen, die deze gevolgd hadden, gingen naar de snelle groep op de buitenbaan. De meesten van hen waren ook iedere dag geweest. Henk Distelvelt, een van de trainers zei bij de koffie en thee: "Je ziet bij alle kinderen, die naar het shorttracken zijn geweest, dat hun techniek in 3 kwartier is verbeterd.
Wellicht dat het een idee is, dat er iedere schoolvakantie een dag is, waarop de IHCL een aantal kinderen uitleg geeft over shorttracken. Deze verrassing was goed uitgepakt!

Geen opmerkingen: