woensdag 26 oktober 2022

Transportbedrijf Breed

Het was vandaag alweer de derde dag van de schaatslessen voor kinderen in de Herfstvakantie. Zoals gebruikelijk fietste ik rond half 9 naar de Leidse IJshal aan de Vondellaan.

Qua drukte was het vergelijkbaar met afgelopen maandag. Op de binnenbaan had ik een groep van 16 kinderen, die ik met "Krasse knar" Frans van Rijn op een speelse manier de beginselen van het schaatsen bij wilde brengen.
Vandaag was mijn thema "Transport". Daar ik gedurende mijn jeugd 24 jaar lang gesponsord ben door Breed Transport in Nieuw-Vennep, heb ik wel enige ervaring met dit thema.
 
Na het inrijden op de schaats gingen we wandelen. Als je dat doet voel je, dat je ook al doorglijdt. Dat is nog sterker als je op de fiets zit en dan de trapbeweging maakt. Als je doet, alsof je de trapper ronddraait, kom je gegarandeerd op je hiel terecht en dan glij je makkelijk naar voren. Eerst deden we dat op de gewone fiets, daarna op de mountainbike en tenslotte op de racefiets, waarbij je nog dieper zit.

Dit fietsblok sloten we af met de eenwieler, die daarmee tevens als balansoefening diende.
We vervolgden het transport met de bobslee. Je maakt vaart en springt er dan in. In dit geval doe je dat met de billen op het ijs en daarop doorglijden. 
Het was de opmaat voor het skiën, een ander winters transportmiddel. 
Iets lastiger was de skischans. Je maakt vaart, glijdt in de schaatszit op 2 schaatsen door, gaat op je hurken zitten en maakt dan een sprongetje en glijdt daarna tweebenig naar de overzijde van de binnenbaan.
Het vliegen was het volgende onderdeel. We begonnen met het zweefvliegtuig. Een prima balansoefening.

De volgende oefening was de schietstoel. De kinderen gingen bij de boarding op de grond zitten en bij "drie" sprongen ze op en reden zo snel mogelijk naar de overzijde, waar ze met een parachute landden.

Na een ritje in de auto gingen we met de trein, waarbij we moesten zorgen, dat er geen wagons afhaakten. Wel lastig als je slingert en soms halve rondjes rijdt.
Aansluitend gingen we het water op. We begonnen met roeien naar de overzijde, waarna we de zee op gingen. Eerst was het een rustige zee, daarna begon het wat harder te waaien en tot slot een storm.

Een uitmuntende balansoefening.
Een meisje vroeg, of er iemand overboord kon slaan en gered moest worden. Dat ik daar zelf niet aan gedacht had!
Het meisje mocht de drenkeling spelen, die we uit de middencirkel gingen redden.

Na deze soepel verlopen reddingsactie had ik een mooi aanknopingspunt voor veiligheid op het ijs. Hoe red je iemand uit een wak? 
Ik benadrukte, dat je nooit te dicht naar het wak moet schaatsen. Daar is het ijs immers dun. Dus kroop ik er naar toe. de anderen hielden op hun beurt liggend mijn benen vast en zo trokken we de schaatser stukje bij beetje uit het wak. In 4 groepjes van 4 oefenden de kinderen dit een paar keer.
Frans vulde aan, dat je beter een touw kunt gebruiken. Een lange shawl zou ook kunnen. Nu was er een meisje met een shawl om....


Daarna wees ik erop, dat je je warm moest maken en zo snel mogelijk droge kleren aantrekken. Prima balansoefeningen. Vooral bij schaatsend een broek virtueel uittrekken en een andere broek virtueel aantrekken ben je constant je balans aan het zoeken.
We sloten de les af met tikkertje met de groep naast ons, die ongeveer even groot was. In plaats van 1 tikker waren er nu 2. Wie getikt werd, werd de volgende tikker. Ter verhoging van de feestvreugde wees ik tussendoor nog 2 kinderen aan, die ook tikker werden. Ruim 30 kinderen krioelden door elkaar en op een gegeven moment leek het wel, of er 30 tikkers waren!
In zijn vuistje lachte deze trainer. In deze chaos voerden de ontketende kinderen bliksemsnel allerlei technische oefeningen uit zonder dat ze er erg in hadden. 

Bij de koffie en thee praatte ik met Willem van der Laan en Gon Schiereck, waarna ik op de Boerenmarkt en "De Helianth" boodschappen haalde. 
Na thuis geluncht te hebben, haalde ik bij een groothandel een groot pak toiletpapier en een grote doos papieren handdoekjes voor op de volkstuin. Het kon niet in één keer op mijn fiets.
"Dan rij ik toch gewoon 2 keer", zei ik tegen de medewerker, die mij hielp.

Het was dan ook prachtig fietsweer. Na 2 ritten van in totaal 16 kilometer dronk ik met Ada thee op de volkstuin en terwijl zij de boerenkool voor vanavond oogstte, vond ik nog een witte aardbei met roze wangetjes. We hebben het over 26 oktober!

Daar we nog wat afval op de volkstuin hadden, dat afgevoerd moest worden, nam ik dat in mijn fietstassen mee naar huis om het daar in de vuilnisbak te deponeren. Ik heb wel gekkere dingen vervoerd.

Ik ben uiteindelijk toch een telg van Transportbedrijf Breed.


Geen opmerkingen: