donderdag 6 oktober 2022

Techniek

Vanmorgen fietste ik om half 9 naar de Vondellaan om met de "Krasse knarren" in de Leidse IJshal te schaatsen. De opkomst was vergelijkbaar met afgelopen dinsdag, alleen nu waren er voor de helft andere schaatsers.
Wierd Wagenmakers opende zoals vanouds het bal. Bij de eerste 5 rondjes voelde ik al, dat mijn benen niet deden, wat mijn hoofd wilde. Ik had de macht niet om rondenlang 25 kilometer per uur te blijven rijden.

Dan kun je 2 dingen doen: je kunt geforceerd gaan proberen om toch zolang mogelijk bij het peloton te blijven, maar de kans is groot, dat je dan gaat harken.

Of je kunt je gewoon concentreren op je techniek.

Ik koos voor de techniek. De eerste weken van het schaatsseizoen bepalen grotendeels, hoe je de rest van het seizoen schaatst. Schaatsen doe je voornamelijk op automatisme. Slijp je er een foute techniek in, dan is het lastig, om later in het seizoen deze foute techniek te corrigeren. Afleren is moeilijker dan aanleren.

Ik werd bij de series met regelmaat op 2 rondjes gereden, terwijl ik met 21 kilometer per uur de rondjes van de piramide reed. Het kon me niet deren. Ik wist, waar ik mee bezig was.
Gaandeweg kwam ik beter in mijn slag. Aan het eind van de piramide haalde ik makkelijk 23 en soms de 24 kilometer per uur. Puur op techniek!

Geen opmerkingen: