woensdag 24 mei 2023

Nazomerijs

Deze woensdagmorgen was het weer traditioneel naar de mooie binnenstad van Leiden fietsen om op de Boerenmarkt en bij "De Helianth" boodschappen te doen. Thuisgekomen ruimde ik de levensmiddelen weg en pakte uit de koelkast een bak met een bonenschotel, die ik op deze zonnige ochtend naar mijn schoonouders bracht.

Mantelzorg zit niet altijd in grote gebaren, maar soms past het gewoon in een fietstas!

Thuisgekomen trok ik mijn sportkleding en hardloopschoenen aan om een blokje van 5 kilometer te gaan lopen. Ondertussen kon ik met de informatie, die ik de afgelopen week gekregen had gaan puzzelen over wanneer het zomerijs in IJshal "De Vliet" schaatsklaar is.
Zoals het er nu naar uitziet, is de oplevering net voor de bouwvakvakantie, die dit jaar op 24 juli begint.
Dan gaan we er van uit, dat alles werkt. Nu begint de puzzel. Naar ik heb begrepen, begint alles bij de koeling van de vloer. Dit kan met 2 graden per dag gebeuren. Stel dat het 30 graden is, hetgeen niet ongebruikelijk is in de Hondsdagen, dan praat je over 15 dagen voordat de vloer op het vriespunt komt.

Dan duurt het nog een kleine 2 weken voor er een ijsvloer van 2 centimeter ligt. Dan zitten we rond 20 augustus. Lekker schaatsen?

Jammer, maar dat ijs laten de ijsmeesters dan smelten. Dit is de snelste manier om het bouwstof uit het gebouw af te voeren.

Daarna kan worden begonnen aan het leggen van de definitieve ijsvloer. Reken daar ook op een dag of 10, dus er zal vermoedelijk geen sprake zijn van zomerijs, maar van nazomerijs.

Ik zou het graag eerder zien, maar ik blijf wel graag realistisch. Nazomerijs is vermoedelijk het hoogst haalbare. We moeten geduld oefenen.

Geen opmerkingen: