dinsdag 30 mei 2023

Dodewaard


Bij de blokkade van Dodewaard in oktober 1980 heb ik mijn vrouw ontmoet. Ik had een broek gekocht, waarvan ik dacht, dat die waterdicht was. Niet dus. Van Ada kon ik in de stromende regen een trainingsbroek lenen, die ik natuurlijk wel terug moest brengen....

Inmiddels zijn we ons robijnen huwelijk gevierd en ik vind nog steeds, dat Ada onbetaalbaar is. Dat gold ook voor Dodewaard. De aandeelhouders van kerncentrale Dodewaard, vier grote energiebedrijven, hebben 1,5 miljard euro aan winstuitkeringen uit het moederbedrijf van de centrale onttrokken. Het kabinet moet nu meer dan 100 miljoen euro bijleggen voor de ontmanteling van de kerncentrale, omdat het bedrijf niet genoeg geld meer had.

Zo goedkoop als ons wordt voorgespiegeld is kernenergie dus niet. Wel voor de aandeelhouders, die het geld, dat nodig was voor de ontmanteling van de kerncentrale in eigen zak gestoken hebben en de nota achterlieten voor de belastingbetalers. Wij allemaal dus.
In het buitenland noem je zoiets corruptie, maar daar doen wij in Nederland niet aan, toch?
In mijn ogen is dit illustratief voor hetgeen mis is op de energiemarkt. In Trouw stond een uitgebreid en genuanceerd artikel onder de titel "Waarom hebben grote bedrijven een lagere energiebelasting dan burgers?"

Lees het en u mag zich bekocht voelen.

Geen opmerkingen: