woensdag 24 juni 2015

Skeelers in het gras

Nadat de skeelertraining voor G-schaatsers vorige week letterlijk in het water viel, mocht ik deze week opdraven op de skeelerbaan van Leiderdorp. De les had ik al voorbereid, dus dat was gemakkelijk.
In het avondzonnetje fietste ik naar Leiderdorp toe, waar een groepje van 6 skeeleraars een gevarieerde training kreeg. Er stond een zuidenwind pal op de baan, dus op een recht eind kon je flink wat vaart maken, terwijl je op het andere rechte eind tegen de wind in mocht rijden. Dit bood mogelijkheden.
Na een rondje inrijden volgde er een drietal Steigerungen met wind in de rug met aansluitend de bocht. De 200 meter tegenwind mocht je rustig aan doen. Daarna mocht de G-schaatsers juist uitrusten op het rechte eind met de wind in de rug, waarna ze tegen de wind in mochten slalommen.

De bedoeling was, dat alle G-schaatsers de zijwaartse afzet in het gras zouden oefenen, maar een tweetal van hen had daar geen zin in. Het voordeel van gras is, dat je de afzet kunt oefenen zonder dat je wegglijdt. Meteen daarna kun je deze oefening op het asfalt uitvoeren.
Datzelfde gold voor de bochtstappen. Eerst in het gras, daarna op de baan. Terwijl ik mijn aandacht op een paar G-schaatsers richtte, was er een andere, die de pilonnen op het rechte eind over de hele baan schopte. Kennelijk was hij bang, dat we nogmaals zouden gaan slalommen.
Dat was ik niet van plan. Met de wind over de baan kon je juist mooi oefenen, hoe je met natuurijs moet schaatsen: diep voorover gebogen met de wind tegen, rechter op bij de wind in de rug. Op skeelers kun je het verschil heel goed ervaren.

We sloten de training af met een paar starts. Kevin Wildschut genoot hier met volle teugen van. Kevin gaat trouwens steeds beter skeeleren, doordat hij veel meer rust in zijn slag heeft gekregen.
Nadat de G-schaatsers waren vertrokken, sloot ik me de laatste 20 minuten van de training aan bij de groep van Tjeerd Siersma. We hadden met de wind in de rug de slalom over de volle breedte van de 400-meterbaan, terwijl we tegen de wind in een glijstart moesten maken. Een rondje of 7 deden we dit.
Na afloop van de training namen we nog wat te drinken op het terras op deze lekkere zomeravond. Met Gera van Duijvenvoorde fietste ik naar de Sleutelstad terug. Door de regen van de laatste dagen zag het gras er weer aardig groen uit.

Geen opmerkingen: