woensdag 15 juni 2016

Kieviten

Mijn beeld van de natuur is de laatste maand een stukje bijgesteld en dan betreft het vooral de kieviten.
Op weg naar en van mijn werk kom ik regelmatig langs de Oegstgeester Onlanden. Nu mag het in het zuiden en oosten van Nederland behoorlijk nat zijn door de vele hoosbuien, in de kuststrook hebben we wederom te maken met de "droge moesson". Zolang het zeewater kouder is dan de lucht boven het land, valt er aan de kust vrij weinig neerslag. In het najaar en de winter ligt dat een tikkeltje anders en dan krijgen wij de volle laag.
De plassen zijn nagenoeg opgedroogd, maar het gebied achter Corpus is met het hoge gras een prima plek voor weidevogels om te broeden. Langs de A44 broeden enkele kievitparen.

Vorige maand zag ik, dat de kieviten als een soort razendsnel duikende Spitfires kraaien verjoegen, die te dicht bij het nest kwamen. Dat gebeurde op de manier, zoals op het bovenstaande filmpje, dat ik op youtube vond.
Een paar dagen later zag ik, dat de kieviten zelfs een reiger met hun duikvluchten wisten te verjagen.

Maar er bestaat altijd een overtreffende trap. Vlak bij Corpus zag ik een grote roofvogel in de lucht op de thermiek zweven. Dichterbij gekomen zag ik, dat een tweetal kieviten deze veel grotere roofvogel met hun duikvluchten deden vluchten.
De natuur plaatst je regelmatig voor verrassingen!

Geen opmerkingen: