zaterdag 4 juni 2016

Spiervezels

Het is al jaren bekend, dat je mensen hebt met veel sprintvezels en mensen met veel duurvezels. De eerste is razendsnel, de tweede is een diesel. Zelf behoor ik vol overgave tot de doordouwers met duurvermogen. Zoveel mensen zijn er niet, die zich wagen aan uiteenlopende activiteiten als de marathon, de Elfstedentocht en de 1000 rondjes van Leiden.
Ik ging er altijd van uit, dat dit een vast gegeven was, dat genetisch bepaald is. Het blijkt echter iets genuanceerder te liggen blijkens dit blog van Healthy Live Lab.

Ik kan het hele artikel hier plaatsen, maar met hetzelfde gemak kunt u het lezen door HIER TE KLIKKEN.

Hoewel ik al een kwart eeuw training geef en toch wel het een en ander over trainingsleer gelezen heb, bevat het artikel voor mij toch enkele nieuwe inzichten. Bij het genenpakket, dat je hebt meegekregen in je leven, blijkt de vork hier toch net een beetje anders in de steel te zitten. Erfelijkheid speelt hierin echter wel zeker een rol!
Het is waar dat het type spiervezels dat iemand overwegend heeft, afhankelijk is van erfelijkheid. Wat echter wél veranderbaar is, zijn de eigenschappen van de spiervezels.

Een mens is nooit te oud om te leren!

Geen opmerkingen: