zondag 12 juni 2016

Loopfiets

De historici spreken elkaar een beetje tegen, maar het is dit of volgend jaar, dat de fiets 200 jaar bestaat. De Duitser Karl Drais wordt gezien als de uitvinder van de fiets. Nog niet de ons bekende fiets, maar wel de loopfiets.

Zonder het geringste vermoeden, dat een trainingsloop van 4 kilometer me met 2 eeuwen fietsgeschiedenis in aanraking zou brengen. Na de marathon van Leiden was ik te snel weer aan een hersteltraining begonnen met een lichte achillespeesblessure als ongewenst resultaat.
En zowaar, het begint weer ergens op te lijken. De pijn was een stuk minder en ik kon wat meer op souplesse lopen.

Op de terugweg langs de rand van de Stevenshof zag ik een jongetje van een jaar of 2 op een plastic loopfietsje in de vorm van een motor van een brug afrijden. Zijn oudere zusje reed op haar fiets een stukje verderop.

Aan de voet van de afdaling stopte het jongetje. Hij wachtte op zijn wandelende vader. Ik liep in marathontempo langs hen en zei: "Probeer me maar in te halen."
Welnu, het duurde eventjes, maar de kleine loopfietser kwam op stoom. Toen hij me bijna bijgehaald had, stopte hij.

Ik nam mijn taak als trainer weer op me en bracht de tweejarige bij, dat je niet op moet geven, zeker niet als je vlak bij je doel bent. Het jochie zette aan en haalde mij daadwerkelijk in. Ik gaf hem een hand. Hij had de juiste mentaliteit getoond door door te zetten.
De fietsgeschiedenis begon met de loopfiets. Wie weet ligt dit loopfietsje aan de basis van een glanzende sportcarrière. Over een kwart eeuw weten we het.

Geen opmerkingen: