donderdag 16 juni 2016

Noord-Ierland

Oranje ontbreekt op Euro 2016 in Frankrijk. "We" hebben ons niet weten te plaatsen. In een aantal opzichten is dat helemaal niet erg.

Zodoende moet je als Nederlander op zoek naar andere landen. Hoewel ze in het algemeen niet ver komen, gaat mijn voorkeur veelal uit naar de underdog. Met de uitbreiding van het Europees kampioenschap naar 24 landen is er in deze categorie veel keuze.
Vandaag stonden er 2 wedstrijden op het programma met vooral "kansloze" landen: Engeland-Wales. Grote broer Engeland wist pas in de verlenging het broertje Wales met 2-1 te verslaan.
Daarna mocht een andere debutant aantreden: Noord-Ierland klopte Oekraïne met 2-0. Een verrassing. In de laatste seconde zorgde Niall McGinn met zijn treffer voor de kers op de taart op een avond die de luidkeels zingende fans nooit meer zullen vergeten.

Want zingen kunnen ze, zowel de Ieren als de Noord-Ieren. En kent u een ander land, dat een muziekinstrument als wapen heeft?

Zelf ben ik 40 jaar geleden betrokken geweest bij een vredesproject als begeleider van Noord-Ierse kinderen. Het Groene eiland heeft sindsdien mijn belangstelling. Daar draagt de Ierse muziek trouwens voor een flink deel aan bij!

Ik hoop, dat Wales, Ierland en Noord-Ierland hun voeten laten spreken en dat deze drie "dwergen" alledrie in de volgende ronde terechtkomen en liefst nog wat verder.

Het spreekt vanzelf, dat ik het hun enthousiaste fans van harte gun en niet die vechtersbazen uit Rusland en Engeland.

Geen opmerkingen: