zondag 26 juni 2016

Oud Ade

Veel mensen hebben het idee, dat het hoogtepunt van de marathon de finish is. Voor veel marathons zal dit opgeld doen, doch er zijn uitzonderingen. De gemeente Leiden heeft als slogan "Niets lijkt op Leiden". Nou, als inwoner van de Sleutelstad kan ik volmondig erkennen, dat dit klopt!
Voor de lopers, die meedoen aan de klassieke 42.195 meter van de Leidse marathon, komt de laatste jaren het hoogtepunt een kleine 10 kilometer eerder. Sinds de invoering van het nieuwe parcours in 2013 gaat de Bartlehiem-prijs steevast naar Oud Ade.

Dit jaar was het thema "Oud Ade Hemel op aarde". De ontnuchtering volgde bij het verlaten van dit bruisende dorp: "Van de hemel in de hel: nog 10 kilometer lijden naar Leiden."
Voor alle marathonlopers van Nederland heb ik wat ze in het Duits "Ein Geheimtip" noemen: loop een keer de marathon van Leiden, speciaal om de Bartlehiemsfeer van Oud Ade zelf te kunnen ervaren. U zult er geen spijt van krijgen.
Dat hadden Ada en ik ook niet, toen we gisterenavond ingingen op de uitnodiging van Jan Schoorl en Margreeth Pennekamp om bij hen langs te komen. We hadden bij deze klasgenoten van "Porta Vitae" een hele gezellige avond, die we bij de vuurkorf in de tuin doorbrachten.

We haalden oude herinneringen op, hadden het over schaatsen en de Molentocht, de marathon, fietstochten en over het wel en wee van eenieder in de afgelopen decennia. Om 1 uur fietsten mijn vrouw en ik terug naar de Sleutelstad. Bij het verlaten van "Oud Ade Hemel op aarde" begonnen we aan "Van de hemel in de hel: nog 10 kilometer lijden naar Leiden."

Geen opmerkingen: