dinsdag 22 november 2016

Supertrio

Toen ik nog heel wat jonger was dan dat ik nu ben, waren de harddraverijen heel wat belangrijker dan tegenwoordig. In die tijd had je bij de paardentoto het supertrio.
In die jaren had je ook een paard, dat vernoemd was naar de wereldkampioen schaatsen Kees Verkerk.

Er werd zelfs een wedstrijd georganiseerd tussen man en paard.

Nu heeft de KNSB in haar wijsheid besloten om een eigen variant van het supertrio de wereld in te sturen. Schaatstochten mogen van KNSB alleen met drie tegelijk: IJsclubs in Friesland zijn boos op de KNSB omdat de schaatsbond toertochten in de provincie pas wil toestaan als er drie tochten tegelijk worden gehouden. De bond wil daarmee tegengaan dat het te druk wordt bij toertochten.
De laatste jaren is de deelname aan toertochten, als die weer eens gehouden kunnen worden, steeds massaler. Om chaos tegen te gaan wil de bond de nieuwe regel invoeren. Als een ijsclub een toertocht wil organiseren, moet op ten minste op hetzelfde moment ook op twee andere plaatsen een tocht worden verreden.
Zo worden de deelnemers verspreid, en is het minder druk. De bond is bang voor grote verkeersproblemen in Friesland als er op natuurijs kan worden geschaatst. In Noord-Holland geldt de nieuwe regel al.
"We moeten meer verstand gebruiken dan de schaatsers, die ten koste van alles het ijs op willen," zegt Rieks Poelman, de voorzitter van de toer-afdeling van de KNSB tegen Omrop Fryslân.
IJsclubs zijn minder enthousiast over het plan. "Je kan de ene plek niet vergelijken met de andere", zegt de voorzitter van de ijsclub van Eernewoude. "Op plekken met ondiep water kan eerder gereden worden dan op diep water."
Als de maatregel van de KNSB doorgaat zouden toertochten over ondiep water moeten wachten tot op andere plekken het ijs dik genoeg is. Een ander bezwaar van de ijsclubs is dat de traditionele strijd wie de eerste wedstrijd kan organiseren, zou komen te vervallen.
Ook voor de schaatsers zou de regel nadelig kunnen uitpakken, denken de ijsclubs. Omdat er verschillende wedstrijden op hetzelfde moment worden gehouden, zullen schaatsers moeten kiezen welke tochten ze wel en niet doen.

Nu wil het toeval, dat ik op dit gebied een ervaringsdeskundige ben. In januari 2009 kon je in onze omgeving voor het eerst sinds 1997 weer een officiële toertocht schaatsen. In Aarlanderveen was het zo druk, dat ik de term fileklûnen bedacht.

Het jaar erop hadden we een heerlijke schaatsdag op de Ankeveense plassen. We vonden het een uitstekend idee van de KNSB om zeer veel mensen naar het Henschotermeer bij Woudenberg te lokken. Bij thuiskomst hoorden we, dat er op dat rondje van 2 km (vergelijkbaar met de Vogelplas), 5000 schaatsers waren afgekomen. Op de veel grotere Ankeveense plassen reed niet eens de helft van dat aantal rond.

De derde pleziertocht hadden we op de Wieden. Wij hadden alle ruimte op de Beulakerwijde, terwijl een paar kilometer verderop de Vijfmerentocht werd afgelast vanwege de enorme toeloop. 's Middags schaatsten we door rustig Giethoorn, nadat de horde schaatsers van die ochtend vertrokken was. Zo kan het dus ook!
Met mijn ervaring sluit ik me volledig aan bij de ijsclubs, die verzet aantekenen tegen dit plan van de KNSB. Als je ergens een toertocht kunt organiseren, dan levert dat flink wat geld op voor de organiserende schaatsverenigingen, die het geld weer ten goede laten komen aan de schaatssport. Zo florissant staat de KNSB er nou ook weer niet bij, dat ze dit geld wil laten liggen.
Er zijn al heel wat toertochten al jarenlang niet georganiseerd. De laatste officiële Molen- en Merentocht op en rond De Kaag stamt uit....1997! Stel je eens voor, dat deze eindelijk weer een keer verreden zou kunnen worden zou kunnen worden en dat de Molentocht afgelast zou worden, omdat er niet tegelijkertijd 2 andere toertochten georganiseerd kunnen worden. Dit is toch niet te verkopen aan de organiserende ijsclubs, die al 20 jaar wachten op deze prachtige schaatstocht.
Dus KNSB, doe niet zo stug
geef ons de enkele toertocht terug!

Geen opmerkingen: