donderdag 24 november 2016

"40,8 met vaste schaatsen" of "Heb je vierkante wielen?"

Over de opkomst heb ik dit seizoen niet te klagen. Ondanks dat ik een aantal vaste gezichten dit schaatsseizoen nog niet gezien heb, reden we vanmorgen wederom met een peloton van een kleine 20 "Krasse knarren".

Bij het inrijden remde iemand in de hoek, waar we altijd verzamelen. Dat ging met zoveel lawaai gepaard, dat Henk Distelvelt vroeg: "Heb je vierkante wielen?"

De piramide ging geruisloos tot de eerste 20 rondjes. Een nieuwkomer, die met ons meereed, wilde met de snelle groep, die het peloton wilde dubbelen, mee. Iedereen, die hem zag gaan, dacht: "Als dat maar goed gaat!"
Nou, het ging niet goed. Daarvoor reed hij te instabiel. En als je boven je macht schaatst, gaat het gegarandeerd een keer fout. In dit geval was het in de eerste bocht. Een harde klap tegen de boarding maakte een einde aan dit "rondje pakken".
De daarop volgende 25 rondjes waren voor mij. In een vlak maar strak tempo reed ik deze 5 kilometer op kop. De bochten gaan steeds beter.
In een van de uitrijrondjes zei Kees Lelieveld, dat John Val een goede techniek heeft.
"Dat klopt", zei ik: "Hij heeft ooit een veertiger op de 500 meter gereden."
Voor alle zekerheid vroeg ik het na aan John, ooit een van mijn eerste trainers bij de IJVL. Als antwoord kreeg ik: "40,8 met vaste schaatsen."
De rest van de training ging vlot op een mispeer van Wierd Wagenmakers na. Dat zijn we niet gewend. Wierd is een van de meest stabiele schaatsers. Het bleek, dat er bij de ingang van de bocht bij de ingang een diepe scheur in het ijs zat.

Als je dan de bocht in draait, dan lijkt het net, alsof je met vierkante wielen rijdt.

Geen opmerkingen: