zaterdag 26 november 2016

Gevaarlijk warm op Spitsbergen

Vandaag stond in Trouw een artikel over de extreem warme temperaturen op Spitsbergen. Modderlawines joegen deze maand 259 inwoners op de vlucht.

De temperatuur van de Noordpool ligt op dit moment zo'n twintig graden hoger dan gebruikelijk is voor deze tijd van het jaar. In plaats van zich uit breiden, is het ijs een beetje aan het smelten. Normaal gesproken begint het ijs op de Noordpool in hoog tempo te groeien vanaf half oktober, zodra de zon er voor een half jaar onder gaat. Maar dit jaar is daar nog geen sprake van. Sinds half oktober vertraagde de groei van het zee-ijs juist. Inmiddels is het ijs zelfs een beetje aan het slinken.

Hoeveel bewijs heb je nog nodig om te zien, dat er een klimaatverandering gaande is....

Bij ons was het, na een extreem warme december in 2015, nu heel ander weer.

Vanmorgen was het aan het rijp op het gras in onze tuin duidelijk, dat het vannacht gevroren had. Het en der was vanmorgen een klein beetje ijs op de sloten te zien. Maar dat dat ijs er vanmiddag om half 3 nog lag op de boerensloten bij het Valkenburgse meer, verbaasde me toch tijdens mijn hardlooprondje van 10 kilometer. Het was weliswaar fris weer, maar in het zonnetje was het op deze vrijwel windstille dag toch wel erg lekker.

Maar nog verbazingwekkender was het, dat er op de Vuntusplas bij de Loosdrechtse plassen een vliesje ijs lag, zoals blijkt uit deze foto op www.weerwoord.be.

De komende week krijgen we weer licht winters weer. Wat voor winter we krijgen? Ik denk, dat we deze winter wel weer een keer op natuurijs kunnen schaatsen. Hoeveel? Geen enkel idee. Maar het gemak, waarmee de Atlantische Oceaan deze winter "op slot" gaat, bevalt me wel.

Geen opmerkingen: