donderdag 21 mei 2020

Dauwtrappen

Dauwtrappen is een oeroude traditie met Hemelvaartsdag. Ik werd vanmorgen om 6 uur wakker en verliet de echtelijke sponde om mijn sportkleding bij elkaar te zoeken en mijn sportschoenen aan te trekken. Daar het vandaag een warme dag belooft te worden, was vroeg hardlopen een gouden idee.
In onze jeugdjaren gingen we met Hemelvaart vaak 's ochtends vroeg naar Langevelderslag.  Met een groep bezoekers van "De Hobbit" en jongerenkoor "Oktopus" was het de bedoeling, dat we rond het ochtendkrieken op de fiets vanuit Nieuw-Vennep naar het strand te rijden.
Alles verliep geheel volgens plan. Slechts een klein detail hadden we over het hoofd gezien.
Hoe kregen we Bas uit bed? Heel de Zichtweg was wakker, maar onze vriend sliep de slaap der rechtvaardigen, die nogal diep is. Met een flinke vertraging konden we op pad.
Om half 7 verliet ik ons huis voor een loop, waar ik de sfeer van het dauwtrappen het meest kon ervaren: de loop tussen de weilanden, die ik tijdens de lockdown al zo vaak gemaakt heb. Via het fietspad langs de A44 liep ik naar de Maaldrift op deze nog frisse morgen.
Net buiten de Stevenshof zag ik een buizerd op een lantaarnpaal zitten. Deze grote roofvogel vloog weg, toen ik eraan kwam lopen en een meter of 10 van hem weg was. Een prachtig gezicht.
Bij de Maaldrift groette ik om kwart voor 7 de boerin, die op haar erf bezig was. Het boerenleven begint vroeg.
Voor de rest kwam ik niemand tegen op de vier keer heen en weer lopen over de Maaldrift. Alleen bij de laatste keer teruglopen kwam er een auto aan, waarvoor ik even aan de kant moest. Maar voor de rest was het volop genieten van de natuur. Talloze vogels zag ik: eenden, kieviten, tientallen spreeuwen, meerkoeten, waterhoentjes, kraaien, eksters houtduiven, een reiger en een zwanenfamilie.
Ik kon in mijn eentje genieten van een uur durend vogelconcert. Daarnaast liepen er koeien, paarden en schapen in de wei vlakbij KNMI-meetpunt Voorschoten. En in 2 verschillende weilanden zag ik 2 paar hazen lopen.
Na 4 keer de stille weg tussen de weilanden op en neer te hebben gelopen verliet ik dit mooie boerenland vlak bij Leiden.
Om half 8 was ik thuis na een kleine 11 kilometer hardlopen. Thuis zette ik de app stop van de Online Leiden Marathon. De teller stond op 22,5 kilometer. De Landgoederenloop van zaterdag was er dus bij opgeteld. Ik had de 10 kilometer gelopen in 56 minuten. Een goed marathontempo van rond de 11 kilometer per uur.
En om half 8 heb je nog een hele dag voor je. Het grote voordeel van dauwtrappen!

Geen opmerkingen: