maandag 24 augustus 2020

"Moet ik training geven?"

Improvisatie is een kunst, die niet iedereen verstaat. Als trainer is het toch wel handig, als je kunt improviseren. Er kan namelijk altijd iets gebeuren, waardoor je hele trainingsschema in duigen valt.

De overtreffende trap van improvisatie beleefden we vandaag bij de droogtraining van de IJVL. Vorige week hoorden we, dat Marc Onnen de droogtraining zou verzorgen. Zelf was hij klaarblijkelijk hiervan niet op de hoogte, dus toen hij dat vanavond bij de aanvang van de training hoorde, zei hij spontaan: "Moet ik training geven?"
We waren met zijn achten. Het eerste idee van de kersverse trainer was, om 4 elastieken mee te nemen en met zijn allen naar het Romeinse fort te gaan.

We liepen de kilometer naar het fort, waar de trainer van dienst er achter kwam, dat het toch wel handig is, als je zelf voorop loopt bij het inwerken. Iedereen kan dan namelijk zien, welke oefening uitgevoerd moet worden. Een soort voorbeeldfunctie dus....

Na het inwerken volgde een vijftal Steigerungen. De spieren waren goed opgewarmd voor een serie van vier verschillende sprongen, waaronder de schaatssprong en de kikkersprong. Dit viertal sprongen moest 3 keer worden uitgevoerd. We konden het proces om dit blok oefeningen in elkaar te zetten rechtstreeks meemaken. Na 33 jaar droogtraining een bijzondere ervaring.

Het grasveld veranderde in een springveld. Dit gingen we toch wel voelen in de benen. Gelukkig volgde een serie buikspieroefeningen. Daarbij had trainer Marc een geniale vorm van improvisatie bedacht. Hij besteedde het geven van de buikspieroefeningen uit aan Andrea Landman! Ook zij mocht dus op haar beurt gaan improviseren.

Aan het slot van de training kwamen de elastieken aan bod. In tweetallen deden we de bochtstappen en de start. Je partner hield je tegen, hetgeen de oefening vrij zwaar maakt.
Nadat we teruggelopen waren naar het clubgebouw van "Swift", fietsten Jaap de Gorter, Jos Drabbels, Andrea en ondergetekende naar de Plantage, waar we neerstreken op het terras van het gelijknamige café. En dat was niet geïmproviseerd!

Geen opmerkingen: