zaterdag 8 augustus 2020

Van Clingendael naar Klein Duimpje

Het was een tropische dag vandaag. Wat heet: het datumrecord van 8 augustus 1975 van 32,9 graden Celsius werd verpulverd. In Arcen werd het maar liefst 37 graden!
Zo warm werd het in onze omgeving niet, maar 33,4 was ook nog dik boven het oude record. Dat we vandaar behoorlijk gezweet hebben, behoeft geen betoog.
De dag begon al vroeg. Om half 7 werd ik wakker en ik stond meteen op om me te gaan douchen. Ik ontbeet met mijn vrouw en om kwart over 8 fietste ik naar "De Helianth" om de wekelijkse broodbestelling van onszelf en mijn schoonouders op te halen. Bij thuiskomst was onze kleinzoon, die gisterenavond om 8 uur als een blok in slaap viel, net uit bed.
Nadat hij wat fruit gegeten had, fietsten we via zijn overgrootouders naar "Clingendael".
Op dit landgoed hadden wij met de in Nederland verblijvende kinderen afgesproken. Helaas ging door het oplaaien van de Coronavirus het bezoek van de Spaanse tak van de familie niet door. Nu kun je Spanje nog wel verlaten, maar kom je er over een paar weken nog wel in?
Het was een lastige keuze,maar wel een verstandig besluit.
We ontmoetten onze kinderen bij het theehuis op "Clingendael", waar cappuccino en jus d'orange werd besteld en diverse taartjes. Faas was blij, dat hij zijn ouders weer zag.
Na wat gegeten en gedronken te hebben, wandelden we naar de speeltuin, waar de tweejarige zich naar hartenlust uit kon leven op de diverse speeltoestellen. Af en toe kwam hij bezweet terug om even wat koel water te drinken.
Wij zaten aan een picknicktafel en een ruime kring er omheen onder een aantal oeroude bomen. Door de schaduw, die het dichte bladerdek ons leverde, was het hier goed uit te houden.
Om een uur of half 1 lunchten we met elkaar. Diverse Breedjes hadden lekkere gerechten bereid, zodat we op het warmst van de dag met een goed gevulde maag ieder ons weegs konden gaan.
Met Ada fietste ik noordwaarts. Door de combinatie van sluierbewolking en de matige noordwesten wind voelde het stukken aangenamer aan dan de ruim 30 graden, die de thermometer aangaf. 
Mijn vrouw ging naar de volkstuin, ik naar wat ze in Duitsland een Biergarten noemen.
Met Bas Warnink en Joep Kapiteijn had ik om half 5 afgesproken bij brouwerij "Klein Duimpje" in Hillegom. Daar hadden met elkaar we een paar gezellige uurtjes onder de parasols met een testbiertje, een zomerbiertje en de ouderwetse Blauwe tram.
Daar ik te laat was voor de laatste Blauwe tram naar Leiden, die een jaar of 60 geleden voor het laatst naar de Sleutelstad reed, moest ik de 20 kilometer naar huis zelf fietsen.
Om half 8 was ik thuis, waar ik na 80 kilometer te hebben gefietst op deze tropische dag, in onze achtertuin nog wat kon eten op deze zwoele zomeravond.


Geen opmerkingen: