vrijdag 21 augustus 2020

"Volgens mij is er ergens een lasershow!"

 Het is een misvatting, dat de bliksem altijd naar beneden gaat. De bliksem kan namelijk ook in de wolk zelf blijven of van wolk naar wolk gaan.

Gisterenavond was dat het geval. Mijn vrouw kwam om half 11 thuis van een vergadering en zei tegen mij: "Volgens mij is er ergens een lasershow!"
Ik liep naar buiten en zag het oplichten van de wolken en hoorde ook gerommel in de verte. Het was de intrawolkbliksem. Deze meest voorkomende bliksemsoort is meestal niet direct zichtbaar, maar alleen als het oplichten van een buienwolk. Het weerlicht.


Opa had oppasdienst. Dat was makkelijk, want onze kleinzoon sliep om 9 uur en werd vanmorgen om half 10 wakker. Dat zijn nog eens nachten. Zelf had ik intussen al een half uur hardgelopen aan de rand van de Stevenshof. Dat deed ik rond half 9 op het koelste moment van de dag. 
Onze uitgeslapen jongeling was in een goed humeur en na het ontbijt speelde hij volop.

Daarnaast hielp hij mijn vrouw volop bij tuinwerkzaamheden om het huis. Na de lunch ging hij daarmee verder op onze volkstuin. Het was toen behoorlijk warm.

Maar windkracht 5 zorgde voor enige verkoeling. Met eerlijk gedeelde bramen, frambozen, tomaten en snijbonen fietsten we naar mijn schoonouders, waar Faas hun deel aan zijn overgrootouders mocht overhandigen. 
Na het avondeten werd hij weer opgehaald door zijn moeder.  Zonder lasershow.

Geen opmerkingen: