zondag 16 augustus 2020

Bramen, Breed Transport en Bommelmuseum

 De zondagmorgen deden we rustig aan op deze toch weer tropische dag.

De verwachting, dat het na de onweersbui van gisterenavond af zou gaan koelen, werd dus gelogenstraft.

Na het utteren in de ochtenduren fietsten Ada en ik om een uur of 1 naar de volkstuin, waar we in de schaduw van de vijgenboom lunchten. Ik plukte een behoorlijke bak bramen en frambozen en gaf op een paar plekken in de tuin nog wat water, terwijl mijn vrouw een heleboel plastic bloempotten om planten in op te kweken verzamelde.

Als zoon van de oprichter van Breed Transport uit Nieuw-Vennep mocht ik deze lading wegbrengen naar Zoeterwoude-Weipoort.

Uiteraard deed ik het op de fiets. Via Voorschoten, de Oostvlietweg en het park van Cronesteyn reed ik naar de Weipoort toe. Daarbij kwam ik langs het Bommelmuseum, dat op termijn gaat verhuizen naar Groenlo.

De Bommelzolder is een particulier museum, dat het leven en het werk van Marten Toonder in woord en beeld laat zien. Hij heeft de Nederlandse taal met tal van nieuwe woorden en uitdrukkingen verrijkt.

De bovenbazen is zo'n gevleugelde uitdrukking.

Het leuke van "De Bommelzolder" is, dat je dit museum alleen op afspraak kunt bezoeken via info@bommelzolder.nl. Het was al coronaproof voordat corona ontstond. Je bezoekt dus Bommel in opdracht.


Ik fietste na een zeer kortstondig museumbezoek door naar de boerderij aan het begin van de Weipoort, waar ik de plastic potten gratis afleverde. Voor de plantenkweker een mooie handel!
Gezien de bijna tropische temperatuur vond ik het volledig verantwoord om een ijsje te gaan halen bij Weipoorts IJs, ruim een kilometer verderop op dezelfde weg.

Op een bank aan het water met uitzicht op de polder liet ik me het aardbeien-kersenyoghurt-ijs goed smaken. Over het smalle fietspad door de weilanden trapte ik naar Zoeterwoude-Zuideinde en vandaar via Zoeterwoude-Dorp met een omweg via het Molenpad naar de Vrouwenweg, waar supersupporter Carl Flaman al warm draaide voor de marathon van Leiden op 22 november: "Ik ga 42 kilometer kijken!"
Na 39 kilometer fietsen was ik om 5 uur thuis. In de verte zag je het wolkendek donkerder worden. De voorbode van een onweersbui. Oliver B. Bommel zou spreken van het zwerk is zwart en duister.

Geen opmerkingen: