maandag 6 januari 2014

Driekoningen


Het is vandaag Driekoningen.

In veel landen wordt dit uitgebreider gevierd dan hier. In Rusland helemaal, want doordat ze daar een andere kalender hebben, is het daar nu Kerstmis. Maar ja, de Oktoberrevolutie vierden ze ook pas op 7 november. Obelix had het juiste antwoord al klaar: "Rare jongens, die Russen!"
Wat vandaag heel raar is, dat is het weer. Vandaag is er een datumrecord gebroken in De Bilt, en niet zo'n klein beetje ook. Het werd 14,5 graden Celsius.

Ter vergelijking: op 24 juli 2011 was de maximumtemperatuur in De Bilt lager!!!

Aan de overkant van de Atlantische Oceaan worden ook records gebroken: kouderecords.

Bijna heel Florida gaat in de vorst komen!
Dit contrast tussen de temperatuurrecords heeft met elkaar te maken. In het algemeen gaan lage temperaturen aan met name de oostkust van Amerika ten koste van de kans op winterweer hier.

Vandaag is het datumrecord met een flinke sprong verbeterd. Sterker nog: slechts eenmaal sinds 1901 was er een januaridag met hogere temperaturen dan vandaag. Toen hadden we trouwens een niet onaardige Kerstvakantie achter de rug. Mijn eerste daad met betrekking tot mijn werk was mijn directeur bellen op de eerste maandag in januari, hem gelukkig Nieuwjaar wensen en hem melden, dat ik de Molen- en Merentocht ging schaatsen.
De rest van de winter zou zacht en regenachtig verlopen.
Geldt dat ook voor 2014. Het zou kunnen, maar het hoeft niet. In 1947 was het half januari recordwarm. In Maastricht werd zelfs 17 graden gemeten.

Een paar weken later was een vorstperiode begonnen, die een week of 6 zou duren.
Vooralsnog kunnen we DE weerspreuk van Driekoningen dit jaar achterwege laten: Driekoningen maakt of breekt de (koude)brug. Met deze bijna zomerse temperaturen is er absoluut geen sprake van. Maar langzamerhand beginnen er vanaf volgende week toch wat kansrijkere kaarten te verschijnen.


We zullen nog minstens een week geduld moeten hebben, voor het zou kunnen gaan vriezen. En als alles meezit, maar dan moet ook echt alles meezitten, dan kunnen we pas over een week of 2 op de Vogelplas terecht.

Geen opmerkingen: