maandag 20 januari 2014

Grensgevallen

Er loopt op dit moment een scheidslijn door Duitsland met zachte lucht in het westen en koude lucht in het oosten. De komende dagen trekt deze kou hortend en stotend naar het westen om ergens boven Nederland tot stilstand te komen.

Waar de grens precies komt te leggen en hoe koud het gaat worden in het vorstgebied valt op dit moment onmogelijk te zeggen. Maar de kans bestaat, dat in het noordoosten van Nederland in de loop van de volgende week op ondiepe wateren de schaatsen ondergebonden kunnen gaan worden. Zoals het er nu naar uitziet, ligt de rest van ons land aan de verkeerde kant van de grens tussen koude en warme lucht.

Maar dat gaat niet alleen voor Nederland op. Veel Nederlandse schaatsers hebben er ook mee te maken aan de boorden van de Weissensee. De organisatie heeft helaas het besluit moeten nemen om de eerste Alternatieve Elfstedentoertocht van dinsdag 21 januari 2014 af te gelasten.

Het regent momenteel aan de Weissensee, waardoor de kwaliteit van het ijs sterk achteruit gaat. De weersvooruitzichten op langere termijn zijn echter wel goed. Er is slechts één koudere nacht nodig om schaatsen mogelijk te maken. Momenteel ligt er te veel water op het ijs.
Vorig jaar had men bij de Weissensee ook al te kampen met een afgelasting en een Alternatieve Elfstedentocht, die op vrijdag op een baan van 4 km lengte met zo'n 1000 gegadigden gereden zou gaan worden.
Met een groep schaatsvrienden reed ik destijds 2 dagen achtereen op de Wieden.

Andere schaatsvrienden van me verbleven toen in Oostenrijk. Van hen ontvingen wij het veelzeggende SMS-je: "Maar we zijn helemaal niet jaloers, hoor!"

Geen opmerkingen: