zondag 12 januari 2014

Slalommen in Rotterdam

Het had vannacht, voor het eerst sinds half december, weer eens lichtjes gevroren.

Het winterweer, dat was aangekondigd, was echter weer eens op de lange termijn geschoven. Het ziet er voorlopig niet goed uit voor schaatsliefhebbers, maar alle keren, dat ik naar "Cineworld" ben geweest, reden we later die winter weer op natuurijs. Gisteren heb ik daar "De Hobbit 2" bekeken....
Op weg naar Rotterdam oogde het op sommige plekken een beetje winters: een paar boerensloten met een dun vliesje ijs en her en der wat licht berijpte weilanden. Met Jaap de Gorter en Jos Drabbels reed ik naar de kunstijsbaan van Rotterdam. Dat lijkt gewoon, maar dat is het niet. Bij Feyenoord-Ajax worden immers ook geen Ajax-fans toegelaten.

Maar ik kreeg dispensatie, omdat ik de "Echte Rotterdammer Test" met goed gevolg had afgelegd.
Achteraf was het maar goed, dat ik mee was gereden, want ik was de enige, die zijn bankpas bij zich had. Bij Schaatsbaan Rotterdam kon je alleen pinnen. Contant betalen kan niet!

Na in de rij te hebben gestaan om de 3 kaartjes te kopen, passeerden we om half 12 het toegangspoortje. We konden echter niet meteen het ijs op, want de Zamboni was druk doende om de baan te dweilen.

Dat vonden wij niet zo'n probleem. Gezeten op een laag bankje in het zonnetje koesterden we het wintersportgevoel.
Om 10 voor 12 betraden we de tunnel voor de eerste streken op het Rotterdamse kunstijs.
Het was even wennen. Voor wie het spiegelgladde ijs van de Leidse IJshal gewend is, viel het tegen. Het had meer weg van goed natuurijs. Er zaten wat scheuren en groeven in het ijs, maar het gleed verder goed.

Dat klopt op zich wel. Qua opbouw en koeltechniek heeft het veel weg van Flevonice, dat dit seizoen gelukkig een doorstart heeft gemaakt.
Een bewijs hiervoor waren de pilonnen, die op een paar plekken op het ijs stonden om een scheur te markeren. Maar Rotterdam is daar niet uniek in. Ook in Leiden gebeurt dat een enkele keer.
Het was redelijk druk op de baan, maar op de linkerbaan reed slechts een handvol schaatsers. Zodoende kon je je slag prima afmaken en de slalomproef in een van de bochten goed volbrengen. Door de opbouw van de tunnel zag je de 2 pilonnen vrij laat. Maar doordat je wist, waar ze stonden, kon je de bocht goed aansnijden en de eerste pilon rechts passeren en de tweede links.

We reden ruim een uur op dit deze goed glijdende "natuurijsbaan". Want eerlijk is eerlijk: bij de Elfstedentocht zou je er blind voor tekenen als je 200 km van zulk ijs voor je kiezen zou krijgen.
Ik kan iedereen in de regio Rijnmond aanraden om een bezoek te brengen aan Schaatsbaan Rotterdam. Een uitstekend initiatief!
Om 1 uur trokken we in het zonnetje onze schaatsen uit en namen een warme chocolademelk en een gevulde koek.
Terug in Leiden keken Jaap en Jos nog even naar de slotritten op de 1500 meter van de mannen. Het was de opmaat voor het schitterende man-tegen-mangevecht, dat Jan Blokhuijsen en Koen Verweij op de 10 kilometer op het Europees Kampioenschap allround in Hamar uitvochten.
Het was een secondenspel tot op de meet. Niets ten nadele van Sven Kramer, maar kampioenschappen zonder deze veelvraat zijn toch een stuk leuker.


Geen opmerkingen: