dinsdag 21 januari 2014

Een mooie valbeweging

Het was behoorlijk druk in de Leidse IJshal. Kennelijk voelde iedereen, dat er voor het eerst deze winter een kansje ontstaan is voor schaatsen op natuurijs. Een bewijs hiervoor is de eerste nachtvorst van 2014 in Nieuw-Beerta!

Komend weekeinde wordt Nederland het strijdtoneel van koude en zachte lucht. De uitkomst is op dit moment volstrekt onzeker, maar uiteraard hopen we, dat de koude lucht het gaat winnen.

Met 25 "Krasse knarren" was er in ieder geval een grote groep opgekomen. We reden de traditionele piramide van 5 tot 25 rondjes en weer terug, waarbij de laatste 10 en 5 rondjes werden samengevoegd tot 5, 4, 3, 2 en 1 rondjes met 1 rondje rust tussendoor. Een intervaltraining pur sang, waarbij het tempo fors omhoog ging. Vooral de sprinters onder ons konden zich hierbij uitleven.
Eén van de mensen met sprintbenen is John Val, bij de IJVL één van de eerste droogtrainers, die aan mijn destijds gebrekkige schaatstechniek de nodige verbeteringen heeft aangebracht.
Bij een paar series kwam ik achter John te rijden, toendertijd een onmogelijkheid gezien het grote verschil in snelheid. Wat mij opviel was dat John beschikt over een mooie valbeweging. In dit soort gevallen probeer ik de bewegingen van iemand met een betere techniek na te bootsen in de hoop om de eigen techniek te verbeteren. Natuurlijk lukt dit niet in één keer, maar iedere kleine verbetering in de techniek is mooi meegenomen.
Maar niet John Val was de grote man van de ochtend, want dat was Edwin Minnee. Want deze promotor van het homoschaatsen was niet alleen gebeld door "Man bijt hond", maar ook door RTL, maar dit keer voor zijn vaardigheden als kapper.

Straks wordt deze bekende Katwijker nog een bekende Nederlander....

Geen opmerkingen: