vrijdag 28 februari 2014

Hellmannloze horrorwinter


Vandaag namen we met noorderlicht op Terschelling (foto van site Jan Visser) afscheid van de meteorologische winter. Gelukkig, zou je bijna zeggen, want de aangekondigde horrorwinter maakte zijn naam meer dan waar. Deze verlengde herfst leverde één van de zachtste winters in de afgelopen 3 eeuwen op.
In De Bilt bedroeg de gemiddelde temperatuur over de maanden december, januari en februari 6,0 graden tegen 3,4 graden normaal. Alleen de winter van 2007 was met 6,5 graden nog zachter, terwijl de winter van 1990 net als dit jaar op een gemiddelde temperatuur van 6,0 graden eindigde. In De Bilt kwam de temperatuur gemiddeld over het etmaal de afgelopen maanden op geen enkele dag onder het vriespunt.
De cijfers spreken voor zich: De Bilt noteerde slechts 10 vorstdagen (minimumtemperatuur onder nul graden) tegen 38 vorstdagen normaal, geen ijsdagen(maximumtemperatuur onder nul) tegen zeven ijsdagen normaal en een laagste temperatuur van -3,1 graden. Zo’n hoge minimumtemperatuur is zeker in ruim honderd jaar niet voorgekomen.

Alle maanden waren zachter dan normaal en vooral februari was bijzonder. In De Bilt bedroeg de gemiddelde temperatuur in februari circa 6,5 graden tegen 3,3 graden normaal, goed voor een vierde plek bij de zachtste maanden sinds 1901. Bij het KNMI kwam de temperatuur in februari niet lager dan -0,1 graden en dat was ook de enige vorstdag. Zo weinig vorst en slechts één vorstdag is in februari niet eerder voorgekomen.
Ik had geen stabiele schaatswinter verwacht, maar dat de winter zou blijven steken op het absolute record van 0,0 Hellmannpunten had ik absoluut niet verwacht.
De uitzonderlijk zachte winter steekt de koudste lente zelfs naar de kroon. De voorbije drie maanden waren maar iets kouder dan het voorjaar van 1962. Werd het deze winter gemiddeld 6,0 graden in De Bilt, in de lente van 1962 was het gemiddeld 6,4 graden.
In de afgelopen eeuw zijn de winters in De Bilt gemiddeld ruim een graad warmer geworden. Strenge winters komen daardoor nu minder vaak voor dan vijftig tot honderd jaar geleden. Zachte winters zien we vaker: de tien zachtste waren allemaal in de afgelopen veertig jaar.

Het contrast met vorig jaar is enorm.

Over Horrorwinter gesproken: het Verenigd Koninkrijk heeft werkelijk een bizar natte winter achter de rug. Tussen begin december en eind februari viel er gemiddeld in Noord-Ierland, Schotland, Wales en Engeland samen 518 mm. In een reeks vanaf 1910 was het nimmer natter geweest dan 485 mm in 1995. In de vanaf 1766 daterende "England and Wales Precipitation" series is eveneens geen enkele meteowinter natter geweest dan dit jaar. Engeland en Wales samen kwamen uit op 435 mm tegen 423 mm in 1915. Kortom de natste winter in tenminste 250 jaar!

Hoe anders is het in Amerika, waar zelfs de Niagara watervallen bevroren waren!

Het noorden van de Verenigde Staten en het zuiden van Canada beleefden de koudste winter sinds 1977-1978.

Als wij volgend jaar een winter als die van 1978-1979 krijgen, dan kan ik daar vrede mee hebben.

Geen opmerkingen: