vrijdag 28 februari 2014

Voorlaatste les

Het schaatsseizoen nadert met rappe schreden zijn einde. De lente zit al een week in de lucht, de dagen zijn merkbaar langer aan het worden en zowaar schijnt de zon af en toe.

In de Leidse IJshal was de voorlaatste schaatsles van de IJVL. Daarmee gaan we een week langer door dan de meeste andere verenigingen. Niet omdat we een voorkeurspositie hebben, maar omdat op vrijdag 3 januari onze schaatsles uitviel vanwege de Nieuwjaarswedstrijden.
Je kon merken, dat er geen vakantie was. Het was drukker op de binnenbaan dan de afgelopen weken, toen kinderen afwezig waren, omdat de Krokusvakantie begon en eindigde.
Vandaag legde ik de nadruk op pootje over. Eerst oefenen langs de boarding, daarna met tweetallen aan de stok, waarbij de binnenste schaatser pootje over deed, terwijl de buitenste voorkwam, dat de ander onderuit ging door tegenwicht te bieden. Aan het slot mochten de kinderen "los" pootje over doen.
De tweede kern bestond uit diep zitten. Eerst mochten de kinderen op het rechte eind vaart maken, waarna ze zo diep mogelijk zittend tweebenig de bocht door gleden. Diverse kinderen gleden ook het volgende rechte eind nog helemaal door.

Met de secondewijzer van mijn horloge als stopwatch liet ik de kinderen 30 seconden statisch zitten. Sommige wilden ook een minuut lang. Wie ben ik om daar geen gehoor aan te geven?
Na een rondje rechtop geschaatst te hebben om de bovenbenen te ontspannen liet ik de kinderen vanuit het statisch zitten 60 seconden schaatsen in die houding.
Na een estafette met echte estafettestokken werd het tijd voor spelletjes.
Na het klassieke tweelingtikkertje waren de 4 aanwezige trainers aan de beurt. Wie getikt was, moest diep zittend gaan schaatsen.
De slotbeurt was aan de 5 kinderen, die niet getikt waren: als zij iemand tikten, dan mochten zij een schaatsoefening naar keuze opgeven, zoals bijvoorbeeld de olifantenoren.

Dat ik deze variant niet eerder heb bedacht! Ik heb zo'n vaag vermoeden, dat deze in het volgende schaatsseizoen nog wel eens vaker langs zal komen....

Geen opmerkingen: