vrijdag 7 februari 2014

Olympisch tikkertje

Terwijl in Sotsji de show werd opgevoerd, die hoorde bij de opening van de Olympische Spelen, was ik in de Leidse IJshal "gewoon" schaatsles aan het geven voor de IJVL.
Aan de boorden van de Zwarte Zee ging het niet helemaal vlekkeloos. Mogelijk was Vladimir Poetin van zijn stuk gebracht door het gesprek met Mark Rutte.

Van de trainers in de IJshal aan de Vondellaan was Andrea Landman degene, die echt in Olympische sferen verkeerde. Zij was vandaag met andere IJVL-leden in Amsterdam op de kunstijsbaan in het Olympisch stadion wezen schaatsen.

Het was al druk op de ijsbaan, toen wij om kwart over 5 arriveerden. Tussen de 30 en 40 scholieren van het Rijnlands Lyceum schaatsten op de buitenbaan, eenzelfde aantal kinderen stak de buitenbaan over om op de binnenbaan schaatsles te krijgen.
Bij deze groep zat ook een proeflesser. Zo laat in het seizoen krijg je ze niet vaak, maar bij schaatsen is het motto toch: hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Gaat het in Sotsji vooral om de hoogste trede van het erepodium, bij ons staat gewoon het schaatsplezier centraal.

Met Walter Boon samen gaf ik de 8 kinderen van onze groep een gevarieerde les met speciaal voor de nieuwkomer valoefeningen. We deden een paar Steigerungen, een aantal oefeningen met de zijwaartse afzet en de beginselen van pootje over.
De stokken kwamen wederom goed van pas. In tweetallen moesten de kinderen een rondje schaatsen en dan van plaats wisselen: de buitenste ging naar binnen en vice versa. Maar de stokken deden ook dienst als estafettestokken en als een hefbrug, waar de kinderen onder door moesten schaatsen.
Na een korte oefening met de elastieken werd het tijd voor tikkertje met een Olympisch tintje.

Met een omgekeerde pilon als Olympische fakkel reed ik met alle kinderen achter me aan een rondje op de binnenbaan.
We besloten de les met Olympisch tikkertje. Met 3 of 4 tikkers veranderden de kinderen, die getikt werden tijdens de 3 spelletjes in achtereenvolgens skiërs, kunstschaatsers en tenslotte als ijshockeyers. Voordat we die variant op het traditionele tikkertje speelden, deed ik het eerst een rondje voor met de groep kinderen achter me aan.

Ik had nog een paar wintersporten in mijn hoofd, maar de tijd ontbrak om aan curling, schansspringen en bobsleeën toe te komen, maar ik heb, sorry Poetin, zo'n donkerbruin vermoeden, dat deze sporten volgende week aan bod komen als we weer Olympisch tikkertje spelen.

Geen opmerkingen: