maandag 10 februari 2014

Transponder

Tijdsregistratie bij landelijke en regionale inline-skatewedstrijden vindt al jaren plaats met behulp van transponders. Bij mijn weten heet dit nog nooit tot problemen geleid. Je hebt immers altijd de zuivere tijd.

Bij het schaatsen wordt de transponder wel gebruikt, maar niet op de manier, die bij het skeeleren gebruikelijk is. Zo is Arjen van der Kieft een paar jaar geleden een bronzen medaille op de 10 kilometer misgelopen, doordat hij de transponder was vergeten om te doen.
Ik neem aan, dat transponders een cruciale rol gespeeld hebben bij de tijdcorrecties, die er toe hebben geleid, dat Michel Mulder Olympisch kampioen werd op de 500 meter en niet Jan Smeekens, die aanvankelijk tot op de honderdste seconde gelijk was geëindigd met Mulder.

Als simpel denkende leek vraag ik me af, waarom bij het schaatsen niet hetzelfde gedaan kan worden op de kortere afstanden als bij het skeeleren? De transponder begint te lopen, zodra je de startlijn passeert en je krijgt de zuivere tijd na 500 meter. Je bent dan ook meteen van de valse starts af. Vertrek je een tiende van een seconde sneller, hetgeen met het blote oog niet waarneembaar is, dan heb je aan het eind van de rit niets aan je pikstart.

Je krijgt immers altijd je netto tijd.
Het lijkt me het eerlijkste systeem bij wedstrijden, die tegenwoordig beslist worden op honderdsten van seconden en soms zelfs op duizendsten....

Geen opmerkingen: