donderdag 17 december 2015

Lente in december


Het leek wel lente, terwijl wij bijna bij de kortste dag zitten.

Vandaag werd het in De Bildt 15,3 graden Celsius, waarmee de hoogste temperatuur in december van 24 december 1977 werd geëvenaard.

Zo kon je indien gewenst in korte broek gaan schaatsen.

Het ziet er naar uit, dat er in december van winterweer in de verste verte geen sprake zal zijn.

Kunnen we deze winter daarom nu al afschrijven, zoals veel mensen nu al doen? Ik dacht het niet. Als we kijken op de lijst met Hellmanngetallen, dan zien we, dat op de warme decembermaand van 1977 toch nog een heel aardige februarimaand volgde. Ik heb toen op de Kagerplassen geschaatst! Met een Hellmanngetal van 37,6 is dat heel wel mogelijk. Ook december 1979 was een warme maand. Ik kan het me nog goed heugen, omdat ik toen net in Leiden woonde. Half januari 1980 was er een vorstperiode, waarin ik voor het eerst een Molentocht van 50 kilometer heb uitgereden. Februari was vervolgens weer boterzacht.
Kortom: gemiddeld genomen mag het dan warmer geworden zijn, als de wind een paar weken in de goede hoek komt, dan is schaatsen op natuurijs nog steeds heel goed mogelijk. Zeker op ondiepe plassen als de Vogelplas, waar ik in december 2007 met 18,5 Hellmannpunten 3 dagen heb geschaatst.

Ik vermoed, dat het zo'n soort winter gaat worden.

Geen opmerkingen: