zaterdag 26 december 2015

Warmste Kerst ooit

Dat we een extreem warme decembermaand beleven is alom bekend. Het vorige gemiddelde maandrecord wordt met maar liefst 2 graden gebroken. De Kerstdagen doen daar bepaald niet voor onder.

Temperaturen op zo ongeveer de kortste nacht van 13,7 graden, hoeveel gekker wil je het hebben? Ik heb in de zomermaanden bij het kamperen heel wat avonden meegemaakt, waarbij je blind zou willen tekenen voor die temperatuur. Sterker nog, ik heb ook diverse julidagen meegemaakt, die deze temperatuur niet eens haalden. En dan krijgen we het nu als etmaalgemiddelde!

Gisteren was het warm, maar wisselvallig. We vierden Kerstmis met de familie Buijs bij Marja en Dik in Maasland. De weg er naar toe was er eentje met hobbels. We stonden op station De Vink te wachten op de stoptrein, die het station doodleuk oversloeg. De medewerkers van de NS zijn met Kerstmis niet op hun best.

Middels een omweg via Leiden Centraal kwamen we met enige vertraging in Schiedam aan waar Siebe en Ana ons oppikten. Met hen reden we mee naar Maasland, waar we een gezellige Kerstdag doorbrachten met elkaar. De jeugd speelde met elkaar Macchiavelli en De weerwolven van Wakkerdam.

Aan dat laatste spel deed ik een paar potjes mee na de wandeling, die ik in het lichte gespetter maakte langs de Gaag. Deze vaart komt uit in de Vlaardingse vaart. Het is dus een prachtig schaatsgebied, waar niet voor niets in 1993 het Nederlands kampioenschap marathonschaatsen op natuurijs is gehouden.

Ik kwam niet geheel ongeschonden terug. Een vrouw liet twee kleine hondjes uit. Een van die hondjes was zo enthousiast om me te zien, dat hij zijn voorpoten tegen mijn broek zette. Met bemodderde poten! Met een niet meer brandschone broek nam ik deel aan het lopend buffet, waarbij ik met deze en gene kletste. Om middernacht waren we met een goed gevulde buik thuis.
Vanmorgen reden we met Siebe en Ana mee naar Rotterdam, waar we bij Ike een kerstbrunch hadden. Na deze gezellige maaltijd reden Ada en ik mee terug, waar we in Zoeterwoude werden afgezet. De chauffeur en zijn Spaanse vriendin hadden nog een afspraak in Amsterdam.
Mijn vrouw en ik wandelden via de Vlietlanden weer op huis aan. Het was behoorlijk druk met fietsers en wandelaars, die volop genoten van deze mooie dag. Ondertussen had ik alle tijd om de wolkenluchten te observeren.

Doordat er hoge sluierbewolking hing, die nauwelijks van plaats veranderde en laaghangende wolken met een rotvaart vanuit het zuidwesten naar het noordoosten werden geblazen door de stevige wind, kon je goed zien, wat er in de bovenlucht gebeurde, de basis van het Vogezensysteem. Weerman Bas Schijff is helaas niet meer onder ons om het weer te duiden volgens deze door boeren uit de Vogezen bedachte weersvoorspelling in grote lijnen voor het komende jaar.
Tweede Kerstdag staat voor januari. Welnu, het is vandaag droog weer, hetgeen duidt op een droge maand. De tweede helft van de dag brak de bewolking steeds verder open. De tweede helft van januari wordt dus zonniger. De wind in de bovenlucht zat in de noordhoek, dus ik durf heel voorzichtig te voorspellen, dat de kans vrij groot is op een vorstperiode in het tweede deel van de louwmaand.

Geen opmerkingen: