dinsdag 29 december 2015

Vinger aan de pols

Vanmorgen gaf ik weer schaatsles aan kinderen in de Leidse IJshal. Het was met 166 kinderen de drukste dag tot nu toe in de Kerstvakantie. Net als gisteren bestond de groep van Leen van der Niet en mij uit 18 kinderen.
Het hoofdthema was de zijwaartse afzet. Via een hele rits aan oefeningen kwam dit op een of andere manier telkens weer terug. Ook het diep zitten lieten we niet zitten en het vallen lieten we ook niet achterwege.
Tijdens een van de oefeningen rond het diep zitten, onder een poortje van tweetallen, die elkaars armen vasthielden doorrijden, kwam een jongetje naar me toe. Hij had een bloedende pols.

Ik zag meteen, dat het geen slagaderlijke bloeding was, want dan was het bloed eruit gespoten. Desondanks was het wel zaak om hem naar de EHBO te brengen. Leen nam in zijn eentje de groep, terwijl ik met de lichtgewonde naar de ingang schaatste, waar ik hem overdroeg aan de EHBO-er.
We deden nog een paar alternatieve starts. De kinderen moesten aan de boarding hangen en zich op mijn startsein omdraaien en zo snel mogelijk naar de overkant van de binnenbaan rijden. Met "Schipper mag ik overvaren" besloten we deze leuke les.
Leen en ik begaven ons naar de EHBO-post. Als trainer heb je ook de plicht om te informeren hoe het met de kinderen gaat, die met een blessure of een wond van het ijs af moeten gaan. In dit geval was de wond met een pleister gedicht, maar was de jongen wel doorverwezen naar de huisartsenpost, waar de wond dichtgeplakt zou worden.

"Het was maar goed, dat hij handschoenen aan had", kregen we te horen. "De schaats was er doorheen gegaan. Zonder handschoenen had hij vermoedelijk wel een slagaderlijke bloeding gehad."
Vanachter mijn computer wens ik de jonge schaatser van harte beterschap toe en hoop ik hem weer snel op het ijs te zien.
Na de warme chocolademelk fietste ik in de regen naar huis om me om te kleden en vervolgens door te fietsen naar Katwijk, waar me in de bibliotheek wederom een drukke middag te wachten stond.
Het was zo druk, dat ik pas na mijn dienst op de site van de NOS kon kijken, wie er vanmiddag Nederlands kampioen geworden waren. Als IJVL-er mocht ik trots zijn op Kjeld Nuis, die voor de vierde keer op rij kampioen op de kilometer was geworden.

In de mooiste rit van de dag versloeg de Leidenaar nipt de Hoogmadenaar Kai Verbij, die met het zilver genoegen mocht nemen. Eerder op de dag had Lisa van der Geest uit Warmond op de 5 kilometer de bronzen plak behaald op de 5 kilometer, terwijl Stompwijker Thom van Beek met zilver naar huis mocht gaan. Het was dus een prima dag voor de schaatsers, die in de Leidse IJshal deze edele sport onder de knie hebben gekregen.
De enige dissonant was de diskwalificatie van Bob de Jong in zijn allerlaatste 10 kilometer.
En om het feest compleet te maken, won IJVL-lid Laurine van Riessen ook nog eens de 500 meter. Op de wielerbaan....

Geen opmerkingen: