dinsdag 8 december 2015

Desmond

We hebben de afgelopen weken behoorlijk veel regen te verstouwen gehad. De Oegstgeester Onlanden liggen er dan ook behoorlijk goed bij. De waterplas is ongeveer 200 bij 200 meter groot, dus als de vorst over deze ondiepe plas gaat, dan kunnen we achter Corpus snel schaatsen.
En daar zit nou net het probleem. Net als de afgelopen 2 jaar ziet het er vooralsnog niet zo goed uit. Af en toe verschijnen er op www.weerwoord.be aardige weerkaarten, maar dat zijn tussen de honderden computerberekeningen van het weer minderheidsoplossingen. We zullen nog even geduld moeten oefenen, maar daar kijken wij als natuurijsschaatsers in de 21e eeuw niet meer van op.

Maar vergeleken met wat er afgelopen weekeinde in Noord-Engeland en Schotland naar beneden kwam, mogen we absoluut niet klagen. "Desmond" hield hevig huis in Groot-Brittannië.

Volgens John Curtin, directeur van waterveiligheid, is er zo’n 352 mm regen gevallen in 24 uur. Dat is hetgeen bij ons in 5 maanden naar beneden komt zetten!

Nu zijn dit soort buien natuurlijk enorme uitschieters, maar ze passen wel in de voorspelling, dat met het warmer worden van het klimaat je steeds meer extremen in het weer zult zien. In ons land sneuvelden de afgelopen maand diverse warmterecords. Kouderecords zijn in deze eeuw een stuk zeldzamer en naarmate de gemiddelde temperatuur hoger wordt, zal de zeldzaamheid daarvan alleen maar toenemen.

Vandaar dat er op 29 november aan de vooravond van de klimaatconferentie in Parijs over de hele wereld klimaatparades zijn gehouden, zoals bovenstaande in het onherbergzame en schaars bevolkte Dartmoor.

Het woord is nu aan de politici....

Geen opmerkingen: