zondag 19 januari 2020

Een lieveheersbeestje in januari

Je kunt wel stellen, dat de eerste helft van de winter extreem zacht is verlopen. Als we dezelfde temperatuurafwijking in juli krijgen, dan krijgen we een hittegolf, waarbij die van 2019 verbleekt.
Intussen kunnen we alleen maar jaloers kijken naar de Hellmanngetallen van winters uit het verleden. De Bilt scoort deze winter tot nu toe 0,1 Hellmannpunt.
We moeten ons tevreden stellen met af en toe wat vorst aan de grond. Het resultaat is, dat de natuur totaal van slag is. Vanmorgen was op "Vroege vogels" te horen, dat hagedissen al uit hun winterslaap ontwaakt zijn.
Zelf ontdekte ik vanmiddag op de buitenmuur van de Hooglands kerk een lieveheersbeestje. Dit is inmiddels de 65e winter op rij, waarop ik op aarde rondloop, maar een lieveheersbeestje in januari had ik nog nooit gezien.
Het was verder heerlijk weer om buiten te zijn. Via de Leidse binnenstad fietste ik langs de Vliet naar de ijsbaan van Voorschoten, waarop je de golven zag, via de Korte Vliet weer terug naar huis, waar ik na mijn brood te hebben gegeten nog 7 kilometer ging lopen langs de rand van de Stevenshof.
De komende week is er kans op wat nachtvorst. Tot meer is deze "winter" niet in staat. Bovenstaande pluim is er eigenlijk meer een voor begin maart dan voor hartje winter, hetgeen half januari natuurlijk is. Maar ja, als er dan al lieveheersbeestjes zijn....

Geen opmerkingen: