zondag 26 januari 2020

Duurtraining

Duurtraining is een kolfje naar mijn hand. Het leeuwendeel van de trainingen, die ik afwerk, is in deze categorie in te delen.
Dat ligt een tikkeltje anders bij de trainingen die ik geef aan de kinderen en de G-schaatsers. Uiteraard ligt de nadruk dan op techniektraining en is het aandeel duurwerk vrij bescheiden.
Gisterenavond was voor mij de laatste training, die ik dit seizoen in de Leidse IJshal zou geven aan de G-schaatsers. Daar we over 2 weken met G-schaatsers uit het hele land schaatsen op Flevonice.
Daar deze in de wereld unieke kunstijsbaan 2,5 kilometer lang is, heb je dan meteen met duurwerk te maken en aangezien je niet vanuit het niets ineens duurwerk aankunt, moet je het ook oefenen. En dan zit het met Bert Breed als trainer wel snor.
Natuurlijk maak ook ik van de sprinters Kevin Wildschut en Youri Janssens niet meteen mannen van de lange adem, maar ik help ze graag een stukje op weg. Ik laste dus in een duurwerkblok een viertal starts in, wat zij graag doen, zodat zij stiekem in totaal wel 25 rondjes oftewel 5 kilometer vrijwel onafgebroken schaatsten.
Tussendoor deden we wat oefeningen, die je ook met schaatsen op natuurijs tegen kunt komen: hoe rijd je met tegenwind, hoe met meewind en hoe ontwijk je scheuren? En hoe ontwijk je iemand, als er in een peloton een schaatser vlak voor je neus valt?
Wat heel leuk is bij het G-schaatsen, is dat er af en toe jonge schaatsers, die gezegend zijn met een fabuleuze techniek, komen om mee te helpen. Calvin is wel vaker van de partij. Zijn zus en een vriend waren ook van de partij. Deze jongen van 14 jaar doet mee aan het Nederlands kampioenschap voor junioren. Ik begrijp wel waarom.
Deze oude rot kon dan ook met volle teugen genieten van de techniek van deze 3 jonge honden. Als je zo'n treintje langs ziet rijden, dan lijkt schaatsen zo simpel....

Geen opmerkingen: