vrijdag 18 september 2020

Klein koolwitje en Klein Duimpje


Nadat we om half 8 ontwaakt waren na een diepe nachtrust, voelden we, dat het flink was afgekoeld. In huis hadden we daar geen last van, maar toen we om half 10 de deur uit stapten, merkten we, dat het door de noordoostenwind nog een stuk kouder aanvoelde.
Met een paar flinke stapels plastic plantenpotten in mijn fietstas reden mijn vrouw en ik naar haar ouders toe. We zouden met mijn schoonvader een stuk gaan fietsen.

We trapten over de route van de marathon via de Europaweg naar Zoeterwoude-Weipoort toe, waar ik bij de hobbykweker twee flinke plastic zakken met plantenpotten achterliet, waarin hij weer stekken mee op kan kweken. Dit is kringloopeconomie in een notendop. 

Daar we door werkzaamheden op de Blauwe brug daar de Vliet niet over hadden kunnen steken, reden we op de terugweg via Stompwijk. Daarbij kwamen we ook langs de vloeibare Vogelplas. 
Als we over een kwartaal dezelfde noordoostenwind hebben, dan kunnen we wellicht deze ijsvogels zien.

Na Ada's vader weer thuis gebracht te hebben, deden we nog wat boodschappen bij Odin, voordat we thuis in de tuin samen lunchten. Daar zag ik een koolwitje met bruine vlekken op de top van de vleugels.

Toevallig was deze vlinder 's avonds in "Vroege Vogels" te zien. Het bleek het klein koolwitje te zijn.

Na ons brood in het nazomerzonnetje te hebben opgegeten, ging Ada naar de volkstuin, terwijl ik naar Hillegom reed, waar ik met Bas Warnink en Joep Kapiteijn ons aanpasten aan de anderhalve meter samenleving. Op het zonnige terras van "Klein Duimpje" zaten we anderhalf uur genoeglijk in de luwte.

Daar de Tour de France de ontknoping nadert en "we" vermoedelijk met een Sloveense alleskunner de gele trui in Parijs gaan brengen, had ik toepasselijke kleding aangetrokken.

Met een "Bloedmaan" en een "Sterke Blonde" achter de kiezen reed ik om 6 uur naar huis, waar ik na in totaal 76 kilometer fietsen zag, dat Irma Sluis bij de persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge haar vertrouwde plek als doventolk weer had ingenomen. Ze vervulde haar rol met verve....

Geen opmerkingen: