donderdag 26 januari 2023

Bert's tiental

Ruim een eeuw geleden verscheen "Afke's tiental". Dit boek is van de hand van de Friese schrijfster Nynke van Hichtum.

Met een vrij magere opkomst van de "Krasse knarren" kon ik me vandaag helemaal inleven in dit boek. 
Kennelijk zijn er dit seizoen veel "Krasse knarren", die vergeten zijn, dat in de Leidse IJshal een geweldige ijsvloer ligt. Met een tiental schaatsers in het peloton was deze een stuk kleiner dan eergisteren, doch nog wel iets meer dan vorige week donderdag. Nu kun je je aandacht richten op degenen, die er niet zijn, maar het is veel beter om het met degenen, die wel gekomen zijn gezellig te maken.

Dat deed ik dan ook. Met een klein peloton ben je vaker aan de beurt om op kop te rijden. Het tempo lag redelijk hoog, echter zonder de echte pieken. Af en toe viel het peloton uiteen in een tweetal kleine groepen en had het wat weg van een ploegenachtervolging.
Mijn 25 rondjes op kop werden voorafgegaan door een vijftal bij de 20 rondjes en gevolgd door een vijftal bij de 10 rondjes.

Leen van der Niet gaf me onder het schaatsen wat technische aanwijzingen. Hij had gelijk. Op mijn topsnelheid stuurde ik iets te weinig terug. De oorzaak: als je versnelt, verleg je je drukpunt ongemerkt vaak net te veel naar voren. Ik ging na deze opmerking meer op mijn techniek letten en het lukte om met een hogere snelheid het drukpunt pal onder mijn hiel te krijgen. Het befaamde achterop zitten.
We hadden heerlijk geschaatst, dus Bert's tiental ging na de gezellige koffie, thee en warme chocolademelk tevreden naar huis.

Na mijn schaatstas thuis neergezet te hebben, ging ik met de fiets van mijn vrouw in de hand hardlopend naar fietsenmaker Van Vliet in Noord-Hofland. Hardlopend ging ik via een wat langere weg op huis aan. Het was behoorlijk warm voor de tijd van het jaar.

En dat na een paar waterkoude dagen.

Dit jojo-effect heeft zijn weerslag op de gasprijs.

Weerkundigen van het KNMI hebben berekend, dat er elk jaar een winterdag minder is door klimaatverandering. Maar dat wisten de liefhebbers van schaatsen op natuurijs al heel lang!

Geen opmerkingen: