woensdag 18 januari 2023

Schoolschaatstoernooi

Doordat de Leidse IJshal door de coronacrisis 2 jaar op rij in januari gesloten was, is het al 3 jaar geleden, dat het laatste Schoolschaatstoernooi gehouden is. We moesten dus diep in ons geheugen graven om te weten, hoe we het met 3 trainers aan moesten pakken met een startveld van maar liefst 105 kinderen.
Daar een kwart van de kinderen op de buitenbaan hun rondjes gingen rijden, zou dat inhouden, dat je een groep van 25 kinderen onder je hoede zou krijgen. Tot zover het draaiboek.

Maar eenieder, die al wat langer op deze aardbol rondloopt weet, dat dingen soms anders lopen dan gedacht. Eén van de trainers was op het laatste moment verhinderd, dus Bert Hoogeveen en ik mochten samen de klus klaren. We verdeelden de groep in tweeën en buiten degenen, die in de rij stonden voor de wedstrijden, hadden we allebei 35 kinderen om les te geven op de binnenbaan.

Even voor de goede orde: toen ik beginnend trainer was bij de IJVL was 50 kinderen op de binnenbaan het maximum. Vandaag besefte ik, dat dit aantal niet uit de lucht gegrepen was....
Nu kreeg Bert hulp van Erik Meulmeester en ik van de uiteindelijke winnaar van het Schoolschaatstoernooi, die veel oefeningen goed voordeed, maar we hadden aan deze grote groepen onze handen behoorlijk vol. En dan is er maar één remedie: de kinderen laten bewegen. Anders gaan ze aan elkaar plukken en moet je politieagent gaan spelen.

De les verliep niet vlekkeloos. Dat was geheel in lijn met het weer. Toen wij om half 1 naar de Vondellaan fietsten, kregen we een regenbui, die over ons heen trok en het één en ander liet vallen.

De vorst was inmiddels uit ons land verdreven.

En dan bedoel ik niet Willem-Alexander, die in zijn studententijd regelmatig in de Ton Menken IJsbaan kwam schaatsen.

We gaven 2 uur lang onafgebroken les tot de geoefende schaatsers aan hun wedstrijd begonnen. Tsja, als je dan ziet, dat iemand op de basisschool 35 kilometer per uur kan halen, dan ben je als ervaren trainer toch wel onder de indruk.
Na de wedstrijd hielp ik Jan van Rijn en Ruud Vermeulen met het opruimen van de buitenbaan. Vooral het opruimen van de grote kussens kostte vrij veel tijd en spierkracht. Na 3 uur op het ijs gestaan te hebben, kon ik even wat eten en drinken in de trainerskleedkamer. 
Om half 5 kon ik les gaan geven aan de kinderen van Oegstgeest. Er waren van mijn groep 16 kinderen aanwezig. De helft van een uur ervoor.

En daar ik deze les uit kon voeren zoals vooraf gedacht, was het een makkie. Om half 6 verliet ik na 4 uur op de smalle ijzers te hebben gestaan, het ijs. Er zijn dagen, waarop ik minder doe....

Geen opmerkingen: