woensdag 15 november 2023

Jan in de zak

Vandaag zou onze 21jaar geleden overleden vader 114 jaar zijn geworden. Darhalve waren alle broers en zussen uitgenodigd omin het ouderlijk huis Jan in de zak te komen eten.

Zodoende fietste ik vanmorgen via de Boerenmarkt in onze mooie Steutelstad langs de A44 en de Hoofdvaart naar Nieuw-Vennep toe. met een klein ommetje naar het kerkhof, waar onze ouders begraven liggen. Om 11 uur was de ene helft van de familie al aanwezig, de andere helft druppelde later binnen.

Na de koffie en thee met heerlijke zelfgemaakte appeltaart konden we andere dranken kiezen. Ik ging voor alcoholvrij bier. Ik moest immers nog schaatsles geven.
Nadat diverse hapjes waren rondgegaan op deze gezellige familiebijeenkomst in onze oude woonkamer, kwam de Jan in de zak op tafel. Het smaakte ouderwets lekker.
Over smaken gesproken, in Nederland is de keuze reuze groot. Laten we zeggen, dat je één hoofdgerecht mag kiezen uit een enorm assortiment.
Ada en ik fietsten om half 3 over de Hoofdweg en via Warmond en Oegstgeest naar Leiden, waar mijn vrouw naar de volkstuin reed en ik naar IJshal De Vliet. Daar had ik de wekelijkse training van de kinderen uit Oegstgeest. Met 18 kinderen deed mijn groep niet onder voor het gezelschap, dat Jan in de zak gegeten had.
Via Langlaufen en skiën kwam ik bij de oefenstof voor vandaag: de armzwaai in al zijn facetten. Beginnend met het wijzen naar het puntje van de neus naar het met één arm zwaaien met rechts en met links en daarna met beide armen. 

Door een kleine valpartij bij ons verzamelpunt had een meisje een snijwond boven de enkel opgelopen. Ik schaatste met haar naar de trap bij het platform. Haar moeder en een andere moeder gingen met haar naar de EHBO. Daar werd de wond schoongemaakt en met een pleister boven de enkel was het leed geleden. Een minuut of 10 later reed ze weer mee. 
Normaal gesproken was ik zelf meegegaan naar de EHBO, maar 17 kinderen slijt je niet zo snel bij een andere groep. 
Het arsenaal aan zwaaimogelijkheden hadden we intussen wel gebruikt, maar als trainer had ik door de pleister wel meteen een nieuwe oefening. De kinderen moesten afwisselend een pleister plakken boven de linkerenkel en boven de rechter, waarna een rondje van 250 meter volgde met het plakken van een pleister boven beide enkels tegelijk. 


Soms wordt een oefening je op een presenteerblaadje aangereikt....

Geen opmerkingen: