vrijdag 24 november 2023

Een tegeltjeswijsheid

Eenieder kent wel de bekende tegeltjes met daarop een korte en bondige, maar raak getypeerde uitspraak.

Vanmorgen viel ik in bij de Schaatsschool in IJshal De Vliet. Zoals gebruikelijk had ik de beginnersgroep, die uit 6 schaatsers bestond.

We begonnen met een rondje inrijden om te kijken, aan welke oefeningen de schaatsers de meeste behoefte  hadden. Daar niemand onderuit ging trok ik de conclusie, dat er voldoende gestrooid was.
We begonnen met een rondje op de fiets, gevolgd door een rondje op de racefiets. Je moet dan doen alsof je een trapper ronddraait. Dan kom je op de hak van je schaats terecht en glij je zonder afzet een aardig eindje door.

Ik klikte mijn kluunschaatsen van mijn Langlaufschoenen en liet zien, waarom je op de hak moest schaatsen. In de volksmond wordt dit "achterop zitten" genoemd. Ik sloot de uitleg af met de zin: "Alles staat of valt met de druk achterop!"

"Een tegeltjeswijsheid", riep één van de deelnemers.

Daar moet je 68 voor worden....
Met de druk op de juiste plek werkten we stap voor stap naar de zijwaartse afzet toe. Na uitleg hoe de afzet altijd schuin wordt ingezet kwam het sturen van het ijzer aan bod via tussenstappen. Alle deelnemers reden aan het eind van de les sneller met minder moeite.

Want ja, je moet wel bewegen om te schaatsen!

En nu maar wachten, tot "Alles staat of valt met de druk achterop!" op een tegeltje verschijnt.
Of zeg ik nu iets doms?

Geen opmerkingen: