vrijdag 24 november 2023

Transportmiddelen

De afgelopen 3 dagen stonden mijn schaatslessen voor kinderen in IJshal De Vliet in het teken van transportmiddelen. Na een rondje inrijden begonnen we aan een rondje op de fiets. Als je de beweging van de trappers nabootst, kom je achter op de schaats en glij je zonder afzet redelijk ver naar voren. Als je dan op een racefiets gaat zitten, dan heb je meteen de diepe zit te pakken.

Aansluitend deden we de afdaling: vaart maken en tweebenig zo ver mogelijk proberen door te glijden.
Vervolgens gingen we in de auto zitten.

Met een diepe zit reden we een rondje, terwijl we het stuur ronddraaiden. Het grotere werk kwam daarna: de vrachtwagen met aanhanger. In tweetallen sleepten de kinderen om beurten de ander 250 meter op. Diezelfde duo's pakten de kruiwagen: de ander een rondje duwen. Met als variant om daarna de ander en zet te geven, waardoor de ander sneller en langer doorgleed. 
Inderdaad, de zet die bij het shorttrack gebruikelijk is.
We stapten in de boot. Allereerst een rondje in de kayak.

De volgende ronde was in een roeiboot, uiteraard eveneens met de toepasselijke armbewegingen. In tweetallen stapten we in de zeilboot, waarbij eentje buitenboord moest hangen. In de bocht en uiteraard naar binnen. 

We kozen het ruime sop en gingen de zee op. Eerst met rustig weer, daarna met hoge golven, waarbij je afwisselend moest bukken en staan, daarna met de wind opzij, waarbij je heen en weer bewoog. Tenslotte was er een ruwe zee met een combinatie van deze oefeningen.

We gingen vervolgens vliegen. Eerst in een zweefvliegtuig, die heen en weer bewoog. Goed voor de balans. De helikopter daarentegen ging omhoog en omlaag, waarna we in een gewoon vliegtuig de landing inzetten. De befaamde valoefeningen.

De trein kwam ook langs. Eerst een rondje gewoon, waarna het een stoptrein werd. Om de 30 of 40 meter stopte de trein.

De benenwagen gebruikten we ook: eerst een stukje hardlopen, waarbij je nauwelijks vooruitkwam, doordat de afzet in het luchtledige verdween. Wat dat aangaat kun je beter wandelen. Daarmee ga je op schaatsen sneller vooruit. We sloten de les over transportmiddelen af met het allerleukste transportmiddel: de schaats. Tot we van de baan af moesten konden de kinderen een paar rondjes rijden.
Eén transportmiddel liet ik achterwege: de stelten.

Een meisje deed deze oefening, terwijl ik aan kwam lopen. Ook al heb ik 60 jaar meer ervaring op schaatsen, deze oefening is mij nooit gelukt....

Geen opmerkingen: