zondag 26 november 2023

Wintertriatlon IJshal De Vliet

Leiden krijgt wintertriatlon rond de nieuwe IJshal De Vliet

Goed nieuws voor duursporters. De Leidse wintertriatlon is terug op de sportkalender. De komst van de nieuwe IJshal De Vliet was voor de organisatoren aanleiding om het evenement voor het eerst in tien jaar weer op poten te zetten. Dit weekend gaat de inschrijving open.

Op zondagochtend 3 maart 2024 gaat de wintertriatlon om 8.30 van start bij IJshal De Vliet. “Een evenement waar duursporters met verschillende achtergronden elkaar ontmoeten. Je
hebt schaatsers die aardig kunnen hardlopen. En er zijn ook hardlopers, wielrenners en triatleten die ‘s winters regelmatig op het ijs staan. Voor al die sporters is de wintertriatlon een
veelzijdige uitdaging”, zegt bestuurslid Daniella Moolenaar van de stichting IJshal de Vliet.

De afgelopen jaren werden er alleen in het noorden en oosten van het land wintertriatlons georganiseerd. Vanuit de Randstad betekende dat een reis van 400 kilometer retour. Maar nu heeft ook het zuidwesten weer een eigen evenement. Daar komen atleten uit het hele land op af, om de strijd aan te gaan tijdens de fietsronde in de Vlietland en in ijshal De Vliet.

Pijlers
Hardlopen, fietsen en schaatsen zijn de drie pijlers van de wintertriatlon. De afstanden zijn vergelijkbaar met de (kwart en achtste) zomertriatlon. De lange versie is afgerond 10+50+20
kilometer. Bij de middenafstand gaat het om 5+25+10 km. En voor de jeugd tot en met 16 jaar is er een biatlon met 2+3 km lopen en schaatsen.

Zaterdag 25 november gaat de inschrijving open via www.zvl-1886.nl/leidse-wintertriatlon Omdat de Leidse wintertriatlon uniek is in zuidwest Nederland, hebben al veel sporters interesse getoond. Omwille van de veiligheid worden er voor de twee hoofdnummers samen maximaal honderdvijftig deelnemers toegelaten. Bij de jeugdbiatlon zijn zestig startplaatsen beschikbaar.

Historie
Met deze wintertriatlon grijpt Leiden terug op een lange traditie. Tot 2014 werd er meer dan 25 keer zo’n evenement gehouden. Toen in de oude ijshal aan de Vondellaan. Het baantje was slechts 182 meter lang en berucht om de korte bochten, waardoor menig deelnemer met een loodzwaar linkerbeen over de finish kwam. Dat weerhield de sporters er niet van om vele jaren hun beste beentje voor te zetten bij dit jaarlijkse hoogtepunt van het Leidse schaatsseizoen.

Komma
Doordat de verkeerssituatie rond de oude ijshal steeds lastiger werd, de veiligheidseisen steeds zwaarder werden en daardoor ook het aantal benodigde vrijwilligers bleef groeien, werd er tien jaar geleden een punt gezet achter het evenement. Die punt blijkt nu dus een komma. De nieuwe IJshal De Vliet, met een brede 250-meterbaan en de gunstige ligging aan de oostkant van Leiden, biedt weer mogelijkheden.

Vrijwilligers
De nieuwe wintertriatlon komt nu tot stand dankzij een nauwe samenwerking tussen de schaatsclub IJVL en de triatlontak van zwemvereniging ZVL-1886. Schaatsers en triatleten staken al in maart 2023 de koppen bij elkaar en gingen fietsroutes verkennen. Vijf maanden werd er met gemeente Leiden en andere overheden overlegd over het verkeers- en veiligheidsplan. Nu de vergunning praktisch rond is, kan de inschrijving open. Om alles in goede banen te leiden, zijn nog wel veel handjes nodig. In totaal gaan bijna honderd vrijwilligers de hardlopers en fietsers de juiste richting wijzen, kruispunten vrijhouden, de wisselzone bewaken en erop toezien dat de schaatsers veilig het juiste aantal rondjes afleggen.

De vrijwilligers worden deels binnen de twee verenigingen gevonden, maar er wordt ook een beroep gedaan op bevriende schaats-, atletiek- en wielrenclubs. Moolenaar: “Maar we moedigen deelnemers ook aan om een vriend of familielid als vrijwilliger aan te melden. Want supporters willen vaak graag helpen om lopers en fietsers veilig de juiste weg te wijzen.”

Daar ik vanaf 1997 jaarlijks meedeed met de Wintertriatlon van de IJVL vanaf de Leidse IJshal, heb ik me zojuist ingeschreven.
Jullie doen toch ook mee?

Geen opmerkingen: